Tužbe RH i BiH za genocid samo protiv Srbije


Srbija kao nasljednica državne zajednice nakon referenduma u Crnoj Gori i formalno će postati jedina strana koja odgovara na tužbe koje su zbog genocida podigle Hrvatska i Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

“Presuda pada na teret onoga tko je produžio trajanje države”, kazao je u petak Radiju B92 stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević, dodajući da to ne znači da to ne isključuje pregovore oko konkretnih odluka Međunarodnog suda pravde povodom tih tužbi ali “u načelu, sve što nastane od ovoga trenutka je za račun, korist ili štetu države nasljednice”. “Tužba BiH ionako nije imala veze s Crnom Gorom, a što se hrvatske tužbe tiče, problem smo nadišli isprikama crnogorskih dužnosnika”, kazao je za Radio B92 Miodrag Vlahović, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Pred Međunarodnim sudom pravde nedavno je završena rasprava u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupnici Srbije i Crne Gore osporavali nadležnost toga suda, s obzirom na to da bivša SR Jugoslavija u vrijeme podnošenja hrvatske i bosansko-hercegovačke tužbe nije bila članica Ujedinjenih naroda, niti potpisnica Konvencije o genocidu.

Rasprava po tužbi Hrvatske još nije otvorena.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.