Pentagon objavio listu 759 zatvorenika u Guantanamu


Pentagon je objavio listu 759 zatvorenika u američkom vojnom zatvoru Guantanamo, izjavio je u ponedjeljak navečer jedan glasnogovornik američkog ministarstva odbrane.

Pentagon je ipak odbio precizirati da li je ta lista konačna i da li su na njoj imena svih zatvorenika koji su prošli kroz Guantanamo. Ostaje mogućnost da su zatvorenike koji još nisu identificirani smjestile u Gunatanamo druge vladine agencije. Na ovoj listi su “svi zatvorenici koji spadaju pod nadležnost ministarstva odbrane, zatvoreni u Guantanamo od januara 2002. godine kada je ovaj centar otvoren”, izjavio je glasnogovornik Pentagona komandant Chito Peppler.

Pentagon se četiri godine borio da imena i državljanstvo zatvorenika ostanu tajni i ne potvrdi imena zatvorenika koje su identificirali njihovi bližnji ili neke organizacije, pa čak ni onih koji su oslobođeni, kako bi se izbjegla mogućnost da im se neko sveti.

Jedan savezni sudac je ove godine, na zahtjev američke novinske agencije Associated Press, primorao Pentagon da objavi transkriprte sa saslušanja zatvorenika i da ne briše njihova imena.

U zatvoru Guantanamo su pretežno zatvorenici zarobljeni u Afganistanu poslije atentata izvršenih 11. septembra 2001. godine u SAD-u. Jedan dio zatvorenika je oslobođen, samo 10 od 490 je formalno optuženo, a nijednom se nije sudilo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.