POČELA GRADNJA NA MJESTU UNIÅ ETNOG WTC-a

POČELA GRADNJA NA MJESTU UNIÅ ETNOG WTC-a


Na mjestu Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, uništenog u terorističkim napadima 11. septembra 2001., započela je u četvrtak gradnja novog nebodera koji će zamijeniti srušene tornjeve "blizance".

Na prostoru donjeg Manhattana bit će podignut neboder "Toranj slobode" visok 1.776 stopa (540 metara), do visine koja izražava godinu kada su Sjedinjene Države stekle neovisnost.
"Nećemo graditi nisko suočeni s borbom protiv terorizma. Vinut ćemo se u nove visine i povratiti nujorški neboderski niz", rekao je guverner savezne države New York George Pataki na otvaranju radova.
Toranj, koji će biti među najvišima na svijetu, gradi građevinski poduzetnik Larry Silverstein nakon što je s vlasnikom prostora transportnom agencijom Port Authority of New York and New Jersey riješio sva sporna pitanja oko finansiranja, sigurnosti i nacrta, javila je Hina.

Na mjestu uništenih tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra bit će još podignuta tri nebodera s poslovnim prostorom i jedan stambeni koji će okruživati spomenik žrtvama 11. septembra koji će činiti muzej i kulturni centar.
Sama zgrada "Tornja slobode" od 82 kata će se uzdizati do 415 metara koliko su bili visoki i tornjevi blizanci, a do njegove konačne visine će se dizati šiljak na kojem će biti svjetlo, što bi trebalo podsjećati na baklju koju drži Kip slobode na ulazu u newyoršku luku.
Gradnja tornja bi trebala biti završena 2011.
Izvorni projekt izradio je arhitekt Daniel Libeskind, no on je mijenjan kako bi konstrukcija mogla izdržati eksploziju kamiona bombe.
Sadašnji nacrt predviđa 61 metar visoku bazu zgrade obloženu čeličnim i titanijskim pločama koje mogu izdržati eksploziju kamiona bombe sličnog onome koji su islamski teroristi upotrijebili za napad na tornjeve blizance 1993. koji ih nije uspio srušiti, ali je u njemu poginulo šest ljudi.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.