Ovo je definitivna podjela BiH


Za osnivača Stranke za BiH i jednog od lidera Patriotskog bloka Harisa Silajdžića nema dvojbe. U zadnjem trenutku dok je zasjedala Ustavnopravna komisija desilo se nešto što vjerovatno nema presedana.

Rješavano je pitanje tehničkih, a ustvari suštinskih ispravki. Predstavnici iz RS i njihovi zaštitnici iz međunarodne zajednice mogu biti zadovoljni jer su uspjeli u svemu što su zacrtali. Ovo je definitivna podjela BiH, ali na tome se ne zaustavljaju nego svi uglas traže od nas da ne vjerujemo svojim očima nego njima. Da nije tragično za ovu zemlju, bilo bi smiješno – kaže Silajdžić.

 

On poručuje da konsenzus međunarodne zajednice po pitanju ustavnih promjena za BiH može biti jako opasan.

– Međunarodna zajednica je imala konsenzus oko embarga. Desetine hiljada života je izgubljeno zbog toga što im je bilo zabranjeno da se brane. I ne samo konsenzus nego smo imali i garancije za Srebrenicu i znamo šta se dogodilo. Za sve ovo kasnije se izvinjavala međunarodna zajednica. Naravno, tada je bilo kasno. Tako je isto bilo sa izborima 1996., privatizacijom i drugim promašajima međunarodne zajednice, a cijenu toga plaćat će generacije koje dolaze – navodi Silajdžić.

Prijedlozi ustavnih amandmana koji ostavljaju entitetsko glasanje, upozorava Silajdžić, nespojivi su sa principom moderne parlamentarne demokratije. Njegov stav je da ustvari predstavljaju pokušaj uspostavljanja etničke i entitetske podjele kao trajnog principa za BiH.

– Kroz mogućnost trajnog veta u Predstavničkom domu moguća je potpuna kontrola cijele države. Uzimajući u obzir dosadašnju praksu može se zaključiti s velikom vjerovatnoćom da će Parlament, a time i država i dalje biti blokirani. Opasnost je time veća što se govori o odlasku visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlasti – ističe osnivač Stranke za BiH i podsjeća da je visoki predstavnik u zadnje četiri godine nametnuo 46 zakona jer u Parlamentu nisu mogli proći.

Za njega je priča o drugoj fazi besmislena, što se jasno vidi i iz izjava političara iz RS.

– Oni sasvim jasno govore, a ovi amandmani to i potvrđuju, da je taj entitet trajna tvorevina te da se u drugoj kao i u prvoj fazi što je bilo, o tome ne može ni govoriti.

Po njima, problem je Federacija jer je problem u RS riješen etničkim čišćenjem. Ove ustavne promjene su poruka da kršenje ljudskih prava i etničko čišćenje ne predstavljaju nikakav problem i da samo tako treba nastaviti – naglašava Silajdžić.
Jedan od primjera koji na najbolji način pokazuje sve ono što govori, kaže Haris, jeste aktuelna reforma policije na kojoj će se najbolje potvrditi svaka njegova tvrdnja.

Izražava žaljenje da od istinskih temeljitih promjena u BiH nema ništa. Takozvane promjene, kako ih naziva, samo utvrđuju podjelu nastalu agresijom i genocidom.
– Deset godina nakon uspostavljanja mira nikakve retoričke formulacije i akrobacije ne mogu promijeniti tu činjenicu. Međunarodna zajednica je imala priliku da krene putem koji je najavljivan iz EU i Vašingtona, a to je puna demokratija. Umjesto pune demokratije, kako su nam poručivali, imamo potvrđenu etnizaciju. Umjesto demokratije, imamo etnokratiju – kaže Silajdžić.

– Na tom važnom raskršću za BiH međunarodna zajednica je izabrala retrogradnu opciju. Mnogi s pravom postavljaju pitanje da li se ovim ustavnim promjenama gubi smisao bilo kakve politike u BiH osim one bazirane na etnonacionalnom teritorijalnom principu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.