Olympus µ 700

Olympus µ 700

Olympusova µ serija oduvijek je bila sinonim na male, lijepo dizajnirane i moćne digitalne fotoaparate, koji će svojim korisnicama u svakoj prilici pružiti maksimum, bez poznavanja naprednih fotografskih tehnika. µ serija prelaskom iz analogne u digitalnu eru zadržala je sve osobine koje su je krasile. Model µ 700 sa 7 megapikselnim senzorom, trostrukim optičkim zoomom, velikim 2.5 inčnim ekranom, ugrađenom baterijom velikog kapaciteta te ergonomskim dizajnom, biti će pravo rješenje za fotografiranje u svakoj prilici, sa prepoznatljivom Olympusovom kvalitetom slike.

Prvo što nas je impresioniralo u dodiru sa ovim uređajem je iznimna ergonomija. Naime, uređaj nije simetričan, već se s jednog na drugi bok njegova debljina smanjuje, što ga čini idealnim za nošenje u džepu hlača. Rado bi ovu osobinu vidjeli i na brojnim mobitelima, jer je ergonomija µ 700 izvrsno izbalansirana, tako da će te odmah po stavljanju uređaja u džep jednostavno zaboraviti na njega.

Srce ovog fotoaparata čini 7 megapikselni senzor, koji je u stanju snimiti sliku rezolucije 3,072 x 2,304 piksela. Iako je možda ova rezolucija možda pre velika za obične korisnike, moguće je birati njene vrijednosti, tako da je fotografije moguće pohranjivati u nekoj o sedam predefiniranih veličina. Ugrađenih 19 megabajta memorije neće biti dovoljno za bilo kakva ozbiljnija snimanja, ali utor za memorijsku karticu proširiti će autonomiju ovog uređaja te će vam omogućiti nesmetano fotografiranje bez bojazni da će te ostati bez prostora na kartici. Naš testni model došao je sa memorijskom karticom od 256 megabajta, na koju je bilo moguće pohraniti oko 15o fotografija u najvećoj rezoluciji i najvećoj kvaliteti, a smanjenjem rezolucije snimanja broj snimljenih fotografija može se višestruko povećati.

Ugrađena optika, sa trostrukim digitalnim zoomom (odgovara 37 – 111mm objektivu kod 35mm fotoaparata) kao i kod svih Olympusovih može se opisati samo superlativima, a za ovu klasu uređaja iznenađuje i brzina zoomiranja. Kao što je i namjena ovog fotoaparata, odnosno snimanje u svakoj situaciji i bilo gdje, fotografije možete početi snimati nekoliko sekundi od paljenja uređaja, što za ovu klasu uređaja predstavlja izvrstan rezultat. Kad smo već kod brzine, naglasimo da se Oympus odlično nosi sa zapisivanjem na memorijsku karticu, tako da nema čekanja nakon fotografiranja slike u najvećoj rezoluciji i najvećoj kvaliteti.

Ugrađen bljeskalica tipična je za ovu klasu uređaja, a iako će pružiti dovoljno svijetla na udaljenosti od 3-4 metra od fotoaparata, kao i kod svih uređaja ovakvog tipa, mogu se očekivati problemi prilikom fotografiranja u zatvorenim prostorima ako je objekt snimanja udaljen desetak i više metara.

Olympusov izvrsni ekran pokrit će gotovo cijelu stražnju stranu uređaja, a putem njega pristupit će te i vrlo inovativnim izbornicima. Moguće je podešavati velik broj opcija, ali je zadržana iznimna jednostavnost korištenja, tako da će i neiskusnim korisnicima za ovladavanjem svim funkcijama biti potrebno samo nekoliko minuta privikavanja.

Ovaj uređaj namijenjen je korisnicima koji ne znaju mnogo o fotografiranju, tako da je predviđeno čak do 23 predefinirana programa, koji će izvući maksimalnu kvalitetu iz svake situacije. Moguća je i naknadna obrada slike, kojima se mogu dodavati i različiti efekti, što može biti simpatična i zabavna opcija.

Na kraju spomenimo još bateriju, koja je po našem testu omogućila snimanje 200-ak fotografija, a što je posebno praktično za manje zahtjevne korisnike, ne mijenja se, već se puni sa priloženim penjačem.

Kao zaključak možemo navesti da je ovo izniman uređaj koji za manje od 600 maraka omogućava snimanje 7 megapikselnih slika, otporan je na kišu, prašinu i slične nepovoljne uvjete, daje izvrsne slike, a uz to je vrlo jednostavan za korištenje. U svakom slučaju, i za vrijeme fotografiranja, a i prilikom pregledavanja slika, ovaj će Olympus sigurno biti u središtu pažnje.

 

 

 

Tehničke specifikacije

Modelµ 700
BojeSrebrna, narančasta, crna i plava.
Slikovni senzor1/2.3”™”™ CCD s 7.4 milijuna piksela.
Efektivni broj piksela7.1 milijuna piksela (stvarni broj piksela koji se koristi kod snimanja slika).
Vrsta memorijskog medijaPribl. 19.1 MB ugradene memorije za pohranu slika.
Izmjenjiva xD-Picture kartica (16, 32, 64, 128, 256, 512MB i 1GB).
Optički zoom3x.
Žarišna duljina6.5 ”“ 19.5mm (odgovara 37 ”“ 111mm objektivu kod 35mm fotoaparata).
Otvor objektiva1:3.4 (široki kut) ”“ 5.7 (tele).
LCD monitor6.4cm/2.5” TFT LCD zaslon s 115,000 piksela.
BrightCapture tehnologija: poboljšana vidljivost, svjetlija slika na zaslonu, posebno u slabijim svjetlosnim uvjetima.
SustavTTL automatsko izoštravanje s detekcijom kontrasta.
Kontrola ekspozicijeProgramirana AE.
23 scenska programa (portret, portret u krajoliku, krajolik, sport, noćne scene, noćni portret, interijer *, svijeće*, auto-portret, portret s raspoloživim svjetlom, zalazak sunca, vatromet, muzej, hrana, iza stakla, dokumenti, aukcija, snimi i odaberi 1*, snimi i odaberi 2, snijeg i plaža, podvodno širokokutno snimanje1, podvodno širokokutno snimanje2, podvodno makro snimanje).
FunkcijeDigitalna stabilizacija slike ”“ protiv zamućenja snimaka povećanjem osjetljivosti.
Duljina ekspozicije½ ”“ 1/1000 sek. (do 4 sek. kod programa noćne scene).
Kompenzacija ekspozicijeDa, do +/- 2 EV u koracima od 1/3 EV.
Uzastopno snimanjeNormalno snimanje1.1 slika u sek. do 6 slika ukupno
Brzo uzastopno snimanje3.7 slika u sek. do 11 slika ukupno*
Obrada slikeTruePic TURBO, pixel mapping, smanjivanje šuma.
Funkcije snimanjaPanorama (s opcijskom Olympus xD-karticom).
Uređivanje
Uredivanje slikaPromjena veličine, zakretanje slika, crno-bijeli i sepia filtri, uklanjanje crvenih očiju, umetanje okvira, umetanje naslova, umetanje kalendara, korekcija svjetline i zasićenja.
Uredivanje video zapisaIndeks.
Sustav snimanja
SlikeJPEG (DCF: “Design rule for Camera File system”), Exif 2.2 podrška, DPS, Print Image Matching III podrška, DPOF podrška.
Video zapisQuickTime Motion JPEG® sa zvukom.
Snimanje zvukaWAVE format.
SučeljeDC priključak, USB i audio/video višestruki priključak.
Dimenzije94.8 x 55.9 x 20.4 mm.
Težina103g (bez baterija i xD-Picture kartice).

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.