Dodik u Beogradu


Predsjednik vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, boravio je danas u Srbiji prvi put u svojstvu premijera. Tokom razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem dominirale su dvije teme.

Rješavanje pitanja ispunjenja svih obaveza prema Haškom sudu jeste prioritetno kako za Srbiju tako i za Republiku Srpsku. Taj problem podjednako opterećuje Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i posebno pomenuti entitet. Ovo je suština poruke predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika vlade RS Milorada Dodika. Oko toga ne bi trebalo da bude nikakvih dilema i odlaganje ispunjenja tih obaveza sve više košta. Pogotovo ako se ima u vidu negativna konotacija koju imaju Beograd i Banjaluka na međunarodnoj političkoj sceni.

 

Druga krupna tema u ovim razgovorima bio je sudski postupak koji se vodi u stalnom Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Dodik je prenio Tadiću da da Vlada RS ne stoji iza te tužbe i da je ona kao takva nelegalna, te da je nemoguće utvrditi genocid u BiH. To će, po njegovoj ocjeni, dovesti do novih podjela u BiH, a to će sve izazvati teške političke posledice.

Sličan ili skoro isto stav ima i vlada Srbije, kao i predsjednik Srbije Boris Tadić. Uočljivo je da se ta tužba u srbijanskim medijima maksimalno politizuje tako da se govori i piše isključivo o mogućoj ratnoj odšteti, a ne i o sadržaju te tužbe.

Od ličnosti bliskih delagaciji saznaje se da je tokom razgovora Dodika sa Tadićem bila primjetna saglasnost gledišta i oko nekih drugih pitanja.

U političkim krugovima se ukazuje na činjenicu da je Dodik došao u posjetu u vrijeme teških političkih iskušenja u Srbiji ne samo vezanih za polemike oko sahrane Slobodana Miloševića nego i skorog razlaza Srbije i Crne Gore i teških pitanja oko pregovora o konačnom statusu Kosova.

I danas je glavna u Srbiji dogovor oko sahrane haškog optuženika Slobodana Miloševića. On će, kako je definitvno dogovoreno, biti sahranjen u rodnom Požarevcu, a sve to je toliko ispolitizovano tako da više liči na predizbornu kampanju nego na pripreme pogrebne ceremonije.

Glavni organizator sahrane Mičrad Vučelić danas je pokušao da prkosi NATO paktu:

«Moram da vam kažem da će u ispraćaju Skobodana Miloševića, u počasnim stražama, biti toliko generala, toliko oficira, toliko pukovnika, toliko boraca, toliko vojskovođa koliko ih nema ceo NATO pakt».

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.