U FBiH svečano, u RS radno


Dan nezavisnosti danas je, kao i mnogo godina unazad, proslavljen u jednom dijelu zemlje, dok je u drugom prošao kao i svaki drugi radni dan.

Četrnaest godina nakon što se 65 odsto građana, većinom Bošnjaka i Hrvata, na referendumu izjasnilo za BiH kao samostalnu državu, praznik još nije prihvaćen u cijeloj državi.

 

Sve političke snage u RS protive se uvrštavanju ovog praznika u državni praznik, dok u FBiH vlada konsenzus da Dan nezavisnosti mora biti 1. mart.

Podijeljenost oko 1. marta danas se mogla osjetiti u svim gradovima BiH: u Sarajevu i drugim gradovima sa bošnjačkom većinom se slavilo, dok je u Banjoj Luci i drugim centrima RS sa srpskom većinom vladala, uobičajena, nimalo praznična atmosfera.

Jedini izuzetak je bio distrikt Brčko, gdje je vlast privatnicima ostavila na volju da li će da slave ili ne, dok su institucije, uključujući i Vladu, normalno radile. To je, ipak, naljutilo lokalne aktiviste SDA koji su se u znak protesta okupili ispred stare Vijećnice.

Sulejman Tihić je u Sarajevu izrazio uvjerenje kako će doći vrijeme kada će Dan nezavisnosti proslavljati svi narodi i građani BiH.

“To vrijeme dolazi, kao što je došlo vrijeme da imamo jednu vojsku, što je bilo nezamislivo do unazad godinu, kao što je bilo nezamislivo i da ćemo promijeniti Ustav”, istakao je Tihić, koji je povodom 1. marta položio cvijeće ispred Vječne vatre, odao počast na šehidskom mezarju “Kovači” i ispred mezara prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

U povodu 1. marta svečana akademija održana je u Parlamentarnoj skupštini BiH, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog i javnog života grada, kantona i države.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.