AKO BiH DOBIJE TUŽBU ”“ REPUBLIKA SRPSKA MOGLA BI BITI UKINUTA?


Bosna i Hercegovina će gotovo sigurno dobiti presudu, u tužbi za genocid protiv Srbije i Crne Gore, na Medjunarodnom sudu u Haagu. To najavljuje profesor prava Francis Boyle, covjek koji je autor prve preambule ove tužbe.

U isto vrijeme, bit će mnogo pritisaka, da se tužba povuće ili riješi sporazumom sa strane, tvrdi Boyle, dodajući: «Iako bi Srbija i Crna Gora mogle postati hronični dužnik prema BiH, jer se odštetni zatjev procjenjuje na 100 milijardi dolara, novac nije bio glavni motiv pokretanja ove tužbe: Politička cijena gubljenja ovog procesa mogla bi biti – ukidanje Republike Srpske», kaže gospodin Boyle, profesor prava u ameriškoj saveznoj državi Illinois!

Ova tužba je praktično bila u bunkeru, dugi niz godina, kaže profesor Boyle, američki advokat koji je neosporno, autor prvog nacrta tužbe, na osnovu koga je u ponedjeljak 27. februara 2006. započeo proces u Haagu. U razgovoru za Radio Deutsche Welle, g-din Boyle kaže, kako je tužba, doista mogla biti stavljena na dnevni red Medjunarodnog suda u Haagu još prije sedam godina:

«Trebali smo imati ovo sudjenje još 1999., medjutim imali smo priličan broj pokušaja da se tužba umrtvi. Morao sam i sam putovati u BiH, i intervenirati da se ona održi. Situacija je sada takva, da iako je proces doista mogao početi 99-te, danas smo tu gdje jesmo, i s time (cijeneći sve poteškoće) trebamo biti zadovoljni».

Na pitanje, da li je u to odlaganje, svoje prste umješala politika, te tko su zapravo oni koji su ometali aktiviranje ove tužbe, Boyle bez oklijevanja odgovara:

«Naravno da jeste! Pritisci su dolazili i preko Richarda Holbrooka i vlade SAD, kao i britanske vlade, ali kasnije i nekih drugih zemalja clanica EU i Ujedinjenih naroda. Prošlog ljeta u Sarajevu, za vrijeme komemoracije Srebrenice, to je pokušao uraditi i Jack Strow, britanski ministar vanjskih poslova», kaže profesor Boyle! Tom spisku dodaje i političke predstavnike RS-a «koji su bili saveznici Radovana Karadžića i Ratka MladićaČ, nabrajajuđi pritom cijeli spektar političkih partija iz RS-a.

Boyle predvidja da će se ti pritisci nastaviti, kako bude odmicao tok dudjenja, te da će se čak i intenzivirati zahtjevi da BiH riješi ovaj spor sa SiCG putem tkzv. «sudskog sporazuma sa strane». Ipak, profesor Boyle predvidja sa sigurnošću, da bi BiH mogla dobiti ovu tužbu protiv SiCG. Time će se steći pravo na potraživanje pokretne i nepokretne imovine (izuzev diplomatskih predstavništava) od državne zajednice SiCG u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Gospodin Boyle još kaže, da novac nikad nije bio glavni motiv za pokretanje ove tužbe, prije skoro 13 godina:

«Ovoga ljeta u Sarajevu sam predložio Sakibu Softiću [agentu koji zastupa vladu BiH na ovom procesu u Haagu], da iskoristimo šansu, i da na ovom Svjetskom sudu – eliminiramo Republiku Srpsku. G-din Softić me je saslušao, ali mi je poslije tek preko svog zamjenika poručio dvije stvari: Prvo – da oni (BiH – op. Aut), ne žele to (razmontirati RS); i drugo, da me više ne žele u svom legalnom timu»!

Možda ne slučajno, profesor Boyle insistira, da je ova tužba u izravnoj posledičnoj vezi sa političkim pregovorima o promjenama daytonskog ustava u BiH, koje naziva «Hejzovim reformama». On ističe, kako su te reforme u stvari na fonu «zagovarane podjele Bosne koja započela 1994., Washingtonskim sporazmom, a koga su čak i neki američki dužnosnici proglasili – sofisticiranim planom za podjelu BiH u narednih 15 godina». Hejzov plan je samo slijedeća faza u tome, i njime će se – tvrdi Boyle – zacementirati loša (daytonska) rješenja. Američka administracija je u biti protiv ove tužbe, tvrdi naš sugovornik, «jer tužba jača BiH, a umanjuje značaj Daytona …»

Prema Boyleovim predvidjanjima sudski proces po osnovu tužbe BiH protiv SiCG potrajaće slijedećih nekoliko mjeseci, a presuda se može očekivati već početkom 2007., godine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.