Ne zaboravi logor OMARSKA!!


U logoru Omarska, bivšem rudniku željeza u Sjeverozapadnoj Bosni, se dogodio jedan od najtežih ratnih zločina iz bosanskog rata od 1991. do 1995. godine. Od kraja maja 1992. do 21. augusta 1992. su u Omarskoj pod užasnim okolnostima bili zatvoreni hiljade civila, muškarci, žene i djeca.

Više od hiljadu ljudi nije preživjelo strahote logora Omarska. Ostali, izmučeni i izgladnjeli, su pod pritiskom medjunarodne zajednice prebačeni u druge logore. Najteža kazna koju je izrekao Haški Tribunal, koji je i ustoličen zbog postojanja logora u Bosni i Hercegovini, je doživotni zatvor za Milomira Stakića, ratnog gradonačelnika Opštine Prijedor gdje se Omarska nalazi. U svom prvom procesu, protiv Duška Tadića, “koljača Omarske”, Tribunal je utvrdio da je rat u BiH medjunarodni sukob. Inicijativa da se u Omarskoj napravi Memorijalni Centar je podržana od strane sadašnjeg vlasnika, britansko-holandske firme Mittal Steel.
1. decembra 2005. je na konferenciji za štampu u Banja Luci najavljena izgradnja Memorijalnog centra koju će Mittal u potpunosti financirati.

20. februara 2006. Mittal Steel je objavio privremeno obustavljanje ovog projekta. Podrži ovu inicijativu i potpiši peticiju za gradnju Memorijalnog Centra Omarska. >>>>>>>>>>peticija<<<<<<<<<<

Ovaj tekst na holandskom i bosanskom jeziku su aktivisti udruženja "Optimisti 2004" danas podjelili među prisutnima u toku mirnih demonstracija pred Palatom pravde u Hagu

Cilj je da se što veći broj ljudi, bosanaca ali i drugih sazna za ovu inicijativu. S obzirom da je Mittal stil privremeno obustavio projekat za gradnju Memorijalnog centra.

Svaki potpis podrške kao i medijska pažnja postaju sve bitniji…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.