Planinarsko društvo “Mrakovica” Kozarac

Planinarsko društvo Mrakovica je prošlo vrlo zahtjevan i veoma složen period, počev od reregistriranja i normativne regulative do ustrojstva članske evidencije. Društvo danas broji preko 100 članova a samo čvrsta volja i entuzijazam jednog broja zaljubljenika u prirodu i planine, omogučili su da se Dom na Debelom Brijegu sačuva od daljnjeg propadanja i da se polako, shodno sredstvima obnavlja, kako bi Kozarčani ponovo imali svoje izletište, a vjerujem da je ovo jedno od dražih…

Sve svoje organizovane aktivnosti započeli su na ruševinama starog planinarskog doma, gdje se počela okupljati grupa planinara. Prvo je izvršena preregistracija Društva, održana Prva skupština, izabrano rukovodstvo i ustrojena evidencija članstva.

Poslije ovoga uslijedile su aktivnosti na čiščenju ruševina planinarskog doma.

Organizovano je na desetine akcija, angažovane teške mašine, uređeno malo igralište ispred doma, te djelimično saniran put.

Uslijedilo je saniranje vlastitog vodovoda sve dok nije potekla česma ispred doma.

Ni planinarske aktivnosti nisu izostale, obnovljene su stare transverzale, prokrčene zarasle staze, obilježeni i markirani glavni putevi.

Sve ove aktivnosti dovele su do odluke Predsjedništva Društva da se pored doma izgradi drvena nastrešnica, po uzoru na lovačke kolibe.

Nastrešnica je izgrađena i do dana današnjeg, to je glavno okupljalište planinara.

Tu, pored vatre su se dogovarale radne akcije, tu su se dogovarali planinarski pohodi na Mrakovicu, Golu planinu, Kozarački kamen, Bešića poljanu, Zečiji kamen, Kotlovaču i slično…

U svim tim aktivnostima koje su vođene, uvijek je jedna misao bila vodilja: Obnoviti planinarski dom…

U tom smjeru počinjale su i završavale sve aktivnosti i danas možemo konstatovati da zahvaljujući u prvom redu članovima, zatim simpatizerima društva, našim građanima u dijaspori, svim drugim dobrim ljudima naši planinari imaju svoj dom, pokriven, zaključan, onakav kakav on trenutno jeste…

Naravno, planinari se nisu zadovoljili idalje se vode akcije i ulažu napori ka konačnom cilju ali treba konstatovati da je urađeno mnogo pogotovo s obzirom na skromna sredstva s kojima su raspolagali…

Slijedeći korak koji su planinari  nedavno sebi zacrtali da odrade jeste elektrifikacija doma.

Na Godišnjoj Skupštini koja se održala u decembru prošle godine, dali su sebi zadatak da u što kraćem roku dovedu struju do doma, kako bi se stvorili još bolji uslovi za izvođenje radova na domu ili jednostavno druženju na Debelom brijegu…

U međuvremenu dok su tekle prireme za ovaj posao sazidan je kamin u domu. Idejno rijesenje uradio je Mehmedagić Eno, koji je bio i izvođač radova a pomogli su mu Bešić Jusuf Brko, Fazlić Kemal, Mujčić Mirzet te nastavnik Vlado.

Nakon mjesec dana pripreme otpočeli su radovi na elektrifikaciji Doma, pripremljeni elektro stubovi a pregovori se vode oko elektro kablova.

Najveći donatori za elektrifikaciju bili su: Opština Prijedor koja je obezbjedila betonske elektro stubove a  kompletne radove i drvene stubove ponudili su iz Elekto-Prijedora.

Novčana sredstva s kojima je  otpočela ova akcija donirali su Kahrimanović Mesud-Mega, Jakupović Mahmut Maše, Mehmedagić Emir, Macanovic Ratko, Mehmedagic Eno.

Sve ovo daje nadu da će se, ako Bog da, do godine iduća Godišnja skupština održati na Debelom brijegu u njihovim vlastitim prostorijama.

Posla ima, ali ako bude pozitivan odziv u podršci obnove doma, rezultati sigurno neće izostati…

Hvala svima ukljucite se i vi…

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.