Kozaracka ‘’Groznica subotnje veceri”

Citam ove price koje pisu Redzic, Hannas i Leka i nizu mi se slike kad sam bio u onom ludom vremenu-prestar da bih ostajao kod kuce a premlad da bih sam izlazio u Carsiju i otkrivao Carsiju ‘’at night’’.

U to vrijeme kasnih sedamdestih I pocetka osamdesetih u Kozarcu nije bilo kafica.osim slasticarne gdje se islo na Dzevahirove kolace i sladoled tako da Kozarac nije bio neko mjesto gdje se omladina mogla zabaviti. Oni stariji su isli u gostione a najpoznatije u to doba su bile “Nejra’’, bife “Hako” i “Crvene Ruze”. Bio je to Bermudski trougao iz kojeg se bilo tesko izvuci sve do ranih jutarnjih sati.

Sto se sedmica vise blizila kraju i priblizavala se subota, mladja raja se spremala za DISKO koji se u to vrijeme odrzavao u Vatrogasnom Domu. Tadasnji disk jockey Muta Fazlic je znao jednom u mjesec dva otici u Zagreb iz kojeg bi se vracao sa torbom punom gramofonskih ploca sa tadasnjim najvecim disko hitovima tako da nas disko i nije bas zaostajao (sto se muzike tice) za ostalim “diskacima”. Mi koji smo tada bili clanovi Vatrogasnog Drustva imali smo besplatan ulaz s tim da su ovi stariji nekad pazili na red a mi mala raja smo pomagali Muti u nekim drugim stvarima.

Moj prvi “posao” u disku je bio “light show” koji se sastojao od par drvenih kutija koje su visile po coskovima Doma prekrivene onim celofanskim papirom u boji.O nekakvim svjetlosnim senzorima koji bi sami palili i gasili svjetlo uz ritam muzike mogli smo samo sanjati tako da je nas par mladih jednostavno rucno palilo i gasillo svjetlo trudeci se da ne izletis iz ritma.

Ja sam ‘’karijeru’’ poceo sa jednom od tih kutija koje su visile odmah iznad ulaza u salu. Kabl od te moje kutije nije imao prekidac tako da sam obicno sjedio na stolici medju posjetiocima i gurao i izvlacio steker iz uticnice. Pojedina raja me je cudno gledala i ne kontajuci odmah u cemu je stos pitala se: “Sto ovaj mali uvijek sjedi na istoj stolici i drzi ruku iza ledja”?

Kasnije kad sam malo “ispek’o zanat” presao sam kod samog disk jockey-a za njegov mix pult.
A taj mix pult ,izum Vese Alica, se sastojao od fino uradjene kutije od sperploce na kojoj su bila dva gramofona. Zbog ovog izuma su jednom poispadali svi osiguraci od struje u Domu, pa smo jedva izvukli zivu glavu od Ismeta Fazlica tadasnjeg komandira vatrogasne jedinice.

Disko bi pocinjao obicno oko 18 sati i dok se polako skupljala raja , pustala bi se malo starija muzika.Bilo je to vrijeme Boney-M, Abba, Status Quo…..

Medju prvim u disko bi ulazila Bahra Husina i Kelima Balicka, slijedila bi raja sa Suhog Broda predvodjena Casom- kozarackim John Travoltom.

Nakon toga dolazila bi raja “iz centra”: Hune I Kika, Almir Refkin i Dina, Nido i njegova Dina….

Sala se polako punila mirisima u rasponu od Pino Silvestre koji se mogao kupiti kod Kose na kiosku pa sve do malo jacih stvari poput Pacco Rabane i Opium-a. Muzika je postajala se zivlja a na plesnom podiju su se mogli vidjeti razni stilovi od ‘’moon walk-a” i Travoltinih koraka pa sve do nekih lokalnih kozarackih sizova.Dosta kozarackih cura i momaka je u to vrijeme studiralo u Zagrebu i Sarajevu tako da ono sto je jutros bila moda u tim gradovima moglo se vidjeti navece u disku.Tad su dolazile i prve ‘’vijetnamke’’ jakne i prve “Levisice”.Top bi obicno bio izmedju 19:30 i 21:30 kada bi se pustali najnoviji hitovi a u toku noci su bile i dvije pauze kada se pustala lagana muzika kada bi oni zaljubljeni imali sansu da otplesu svoj ‘’stiskavac’’.

A onda oko 21:30 uz poznate tonove Deep Purple i Smoke on the Water dogadjalo bi se ono po cemu je nas disko bio jedinstven-momci sa dugom kosom i jeans jaknama bez rukava koji su citavu noc cekali svojih pet minuta izlazili bi iz mraka i imitirajuci sviranje gitare zauzimali sredinu sale.Padali su u trans uz zvukove ZZ-Top, Led Zeppelin, Whitesnake I drugih hard rock I heavy metal bendova.

U ovoj cudnoj gitarijadi prednjacili su momci iz Dere kojima je na celu bio Kemal –Soka Kahrimanovic. Vrhunac svega bi bio kad bi se poskidale jakne i majice i bacile na pod a “padavicari” bi na koljenima masuci dugom kosom ‘’svirali’’ stilom na kojem bi im pozavidio i sam Richie Blackmore. Raja je maksuz dolazila gledati ovaj “koncert” koji bi se zavrsavao oko 22:30.

Disko je bilo mjesto gdje se mogla zapaliti cigara bez opasnosti da dobijes po glavi od oca i matere, mjesto gdje su padali prvi poljupci, mjesto gdje su nicale ljubavi iz kojih su se rodili mnogi danasnji clanovi Kozarac.ba.Nekad se znalo desiti da neka od cura ostane duze u disku nego sto bi smjela pa su ih dolazile traziti (obicno) matere koje nisu imale obraza uci u disko pa su molile nas koji smo nekad bili na ulazu da im potrazimo cerke. A mi bi onda nasli krivca, sproveli je na sporedni izlaz (prozor od kancelarije) a briznoj materi rekli da joj je cerka jos davno otisla kuci.

Bilo je to vrijeme kada su Kozarcom poceli puhati neki novi vjetrovi. Mutu je ubrzo naslijedio njegov mladji brat a moj veliki ahbab Mica…..Ali o tom disku nekom drugom prilikom.

Nemojte mi zamjeriti na duzini ovog teksta, ovo sam vam jednostavno morao napisati zbog svih onih meni dragih ljudi kojih vise nema. Zbog svih onih velikih kozarackih ljubavi I parova koji u mojoj glavi jos uvijek plesu uz pjesmu Dade Topica: DA LI ZNAS DA TE VOLIM

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.