Francuski časopis objavio novu karikaturu

Satirični francuski časopis Charlie-Hebdo objavio je novu karikaturu islamskog proroka Muhameda na naslovnici svog najnovijeg broja. Karikatura prikazuje Muhameda kako se drži rukama za glavu i govori: “Teško je kad te vole budale”, objavila je al-Jazeera.

Časopis je u istom broju objavio i sporne karikature koje je prije pet mjeseci objavio danski list, kao i niz drugih karikatura koje se ne bave isključivo islamom, nego i drugim religijama, prvenstveno judaizmom i kršćanstvom

 

Novi broj Charlie-Hebda objavljen je u srijedu nakon što je francuski sud odbio zahtjev islamskih organizacija koje su tražili zabranu objave zbog, kako su tvrdili, poticanja rasnu i vjersku mržnju.

Fouad Alaoui, član Unije islamskih organizacija u Francuskoj, kazao je kako obrana digniteta svoje religije nema veze s ekstremizmom.

Glavni urednik časopisa, Philippe Val, je u uvodniku koji objašnjava razloge objave karikature napisao: “Kad demokratske zemlje priznaju argumente ekstremistima u principijelnim stvarima, bilo to zbog ucjene ili terora, to je pokazatelj da tim demokracijama nije preostalo još puno vremena.”

Kako navodi Al-Jazeera pozivajući se na izvore, uredi časopisa kao i članovi redakcije stavljeni su pod policijsku zaštitu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.