Politički trendovi u BiH


Svaki treći građanin BiH smatra da će novi Visoki predstavnik donositi bolje odluke po dobrobit BiH od dosadašnjeg predstavnika Paddy Ashdowna.

Da se idući vikend održavaju izbori najveći broj glasova u Federaciji BiH osvojili bi SzBiH i SDP (po 14%), a u Republici Srpskoj SDS (22%) i SNSD (21%).

Na državnom nivou niti jedna stranka nema podršku od 10% birača tako da se u izbornoj 2006. godini mogu očekivati pripreme za nove ili “nove-stare” koalicije.

Ukoliko bi se članovi predsjedništva birali direktno na izborima najveći broj glasova u Federaciji BiH osvojio bi Haris Silajdžić (18%), a u Republici Srpskoj bi se po svemu sudeći vodila uska izborna utrka između M. Dodika (23%) i D.Čavića (22%).

Prema posljednjem istraživanju agencije Puls provedenog u januaru / siječnju 2006. jedna trećina (35%) ispitanika smatra da će novi Visoki predstavnik donositi bolje odluke po dobrobit Bosne i Hercegovine od dosadašnjeg, Paddy Ashdown-a, a 44% smatra da će ostati isto. Vidljiva je razlika ukoliko rezultate gledamo po entitetima: u FBiH 44% ispitanika smatra da će novi VP donositi bolje odluke a u RS samo 20% ispitanika smatra tako. Najveći optimizam prema novom VP imaju Bošnjaci, njih 45% smatra da će odluke biti bolje, zatim Hrvati (41%) a samo 20% Srba je optimistično prema novom VP.

Analizirajući podatke prema stranačkim preferencijama došlo se do podatka da najviše optimizma prema Christian Schwarz – Schillingu imaju glasači HDZ, njih 58% smatra da će on donositi bolje odluke od Paddy Ashdowna. Slijede glasači SDP-a (55%), BOSS-a (52%), te SDA i SzBiH (po 49%). Najmanje optimizma prema novom Visokom predstavniku imaju glasači SDS-a (20%), odnosno PDP-a (19%).

U januarskom istraživanju zabilježen je pad povjerenja prema Vladi Federacije u odnosu na novembarsko istraživanje u prošloj godini od 12% dok je u RS zabilježen porast od 13% u podršci vladi tog entiteta. Trend pada podrške Vijeću ministara se nastavlja, 73% građana ne podržava odluke ove institucije, za razliku od istog perioda u 2005. godini kada je taj postotak iznosio 56%.

Podrška ulasku BiH u EU u FBiH je 91% dok je u RS ta podrška 70% i ima tendenciju rasta u tom entitetu ukoliko promatramo podatke iz tog entiteta unazad 8 mjeseci. Dvije trećine ispitanika (62%) podržava ulazak BiH u NATO savez, s tim da u RS samo trećina njenih građana daje podršku ulasku BiH u NATO.

Jedna petina (19%) ispitanika smatra da se situacija u BiH kreće u dobrom smjeru, s tim da je broj optimista prvi puta nakon januara 2005. godine veći u RS (21%) nego u Federaciji BiH (18%). Gledajući po stranačkim preferencijama najmanje optimistični su glasači HDZ-a, tek 9% glasača ove stranke smatra da se aktualno političko vodstvo može nositi sa ekonomskim problemima s kojima se zemlja susreće a isto toliko ih smatra da je ekonomska perspektiva ove zemlje dobra. Najoptimističniji su glasači SNSD-a, njih gotovo polovica (42%) smatra da je ekonomska perspektiva BiH dobra, a 28% da se aktualno političko vodstvo može nositi sa nagomilanim ekonomskim problemima.

Prema zadnjem istraživanju stranačkih preferencija niti jedna stranka u BiH nema preko 10% glasova biračkog tijela. Zabilježen je i najveći porast neopredijeljenih glasača i onih koji neče izači na izbore u zadnjih godinu dana, takvih je ukupno 43% u FBiH i 42% u RS.

Gledajući po entitetima najjače stranke u FBiH su SzBiH i SDP sa po 14% glasova, te SDA sa 10% i HDZ sa 7%. U RS prvi put nakon Marta 2005. godine SDS (22%) je ispred SNSD-a (21%). Ukoliko bi birači mogli direktno birati članove predsjedništva na izborima, u FBiH najveći broj glasova osvojio bi Haris Silajdžić (18%), zatim slijede Zlatko Lagumdžija (14%), Dragan Čović (7%) i Sulejman Tihić (6%) koji je po prvi puta iza kolege iz HDZ-a ako gledamo glasače samo iz FBiH, te općenito bilježi najveći pad rejtinga u posljednjih godinu dana, otkada Puls provodi ovo istraživanje (rejting Sulejmana Tihića u januaru 2005. godine iznosio je 16% i bio je prvi po broju dobivenih glasova).

U Republici Srpskoj, nakon što je Milorad Dodik imao konstantnu prednost nad Draganom Čavićem od 2-10% kroz cijelu 2005. godinu, ta razlika je spala na 1%, 23% bi dobio Milorad Dodik a 22% Dragan Čavić. Također je bitno spomenuti da je po prvi put u zadnjih godinu dana ukupan broj birača iz RS koji bi glasali za ova dva kandidata pao ispod 50% ukupnog broj glasača u RS.

Istraživanje je provela Agencija PULS (www.puls.ba) u sklopu svog projekta "BHbarometar".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.