IDC: Prijedor po broju žrtava odmah iza Srebrenice


Direktor Istraživačko-dokumentacijskog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača u četvrtak je u Prijedoru predstavio posljednje rezultate istraživačkog projekta "Gubici u BiH 1992.1995." koji je dosad zabilježio 95.328 imena nestalih i ubijenih tijekom rata u BiH.

"To je stanje od 2. februara 2006. godine i ono se mijenja, no za dva do tri mjeseca saznat ćemo definitivan broj gubitaka", izjavio je Tokača podsjećajući da se u aprilu 2004. godine službeno manipuliralo podatkom o 300 tisuća ubijenih u BiH. Tokača je kazao da je Prijedor, nominalno, na trećem mjestu po broju ubijenih (poslije Srebrenice i Sarajeva), ali ako se broj žrtava promatra u odnosu na ukupan broj stanovnika, onda je Prijedor na drugom mjestu – odmah poslije Srebrenice.

Prema IDC-ovoj evidenciji tijekom četiri godine rata u BiH u Prijedoru su ubijene ili nestale 5204 osobe, od čega su 4174 Bošnjaci, 909 Srbi i 121 Hrvat.

Među prijedorskim žrtvama status vojnika imalo je 169 Bošnjaka, 876 Srba i 10 Hrvata.

Direktor IDC-a Mirsad Tokača u Prijedoru je izjavio kako funkcioniranje IDC službeno ne podržava nijedna državna institucija BiH, niti bilo tko od dužnosnika, a njegov rad financira norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.