PADDY ASHDOWN PREDAO DUŽNOST

PADDY ASHDOWN PREDAO DUŽNOST

 
Christian Schwarz-Schilling 


Sarajevo, 31.01.2006. – Dosadašnji međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown predao je danas u Sarajevu dužnost svom nasqedniku na toj funkciji Christianu Schwarz-Schillingu. “Apsolutno mi je drago da je međunarodna zajednica odabrala doktora Schwarz-Schillinga da bude moj nasljednik”, rekao je Ashdown na skromnoj ceremoniji primopredaje mandata visokog predstavnika u BiH. On je naglasio da Schwarz-Schilling dobro poznaje BiH, da je voli i da je i do sada djelovao kao jedan od vodećih ljudi u njenoj zaštiti.
“Vjerujem da će kormilo aktivnosti na koordinaciji međunarodne zajednice i rada OHR-a biti u vrlo dobrim rukama”, rekao je Ashdown opraštajući se od funkcije visokog predstavnika u BiH, koju je 27. maja 2002. godine naslijedio od Wolfganga Petritscha.

Schwarz-Schilling, izražavajući zahvalnost Ashdownu na obavljenom poslu u BiH, ocijenio je da je njegov prethodnik svojim radom pokazao koliko je bio privržen BiH. “Ashdown je dobro obavio posao u BiH koji mu je povjerila međunarodna zajednica, jer je ovu zemlju doveo u novu fazu – do pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, istaknuo je on i potvrdio da će sa istim žarom nastaviti da obavlja posao koji je započeo njegov prethodnik. “Daću sve od sebe da radim najbolje što mogu, da nastavim istim putem i da vodim BiH ka Evropi i u Evropu”, rekao je Schwarz-Schilling u kratkom obraćanju novinarima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.
Ceremonija primopredaje dužnosti visokog predstavnika u BiH simbolično je obilježena i predajom zastavica OHR-a i EU, koje je Ashdown uručio Schwarz-Schillingu, ističući da ih je on lično i na istom mjestu primio od svog prethodnika Petritscha.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.