“Sinove ne možemo vratiti, ali želimo istinu”


Emir Filipović i Mirzet Hadžiselimović iz Sanskog Mosta posljednje dvije i pol godine pokušavaju, kako tvrde, da dokažu pravu istinu o saobraćajnoj nesreći u kojoj su nastradali njihovi sinovi.

Ovaj događaj se zbio 31. jula 2003. godine na lokalitetu Gorjevac, na magistralnom putu između Bosanskog Petrovca i Bihaća, kada su se sudarili putničko vozilo mercedes 124 i teretni kamion s prikolicom u vlasništvu kanadskog bataljona u sastavu tadašnjeg SFOR-a.

U nesreći su smrtno stradala trojica mladića. Na licu mjesta poginuli su Amir Hadžiselimović (22) i Aldin Lukač (27), dok je Rezak Filipović (22) od zadobijenih povreda podlegao u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Rezultati zvanične istrage, koju su proveli pripadnici policije i Tužilaštva USK, utvrdili su da je glavni krivac za ovu nesreću vozač mercedesa, Amir Hadžiselimović, te da je uzrok ovoga tragičnog događaja prevelika brzina.

Očevi stradalih mladića, međutim, tvrde kako su okolnosti bitno drugačije, te da je službena istraga u ovome slučaju vođena na potpuno pogrešan način.

REKONSTRUKCIJA

Svoje tvrdnje roditelji potkrepljuju stručnim vještačenjima i nizom dokaza koje su prikupili u okviru svoje privatne istrage koju vode od trenutka kada su posumnjali u zvanične rezultate.

“Svjesni smo da naše sinove ništa ne može vratiti, ali želimo da se sazna prava istina o ovome slučaju”, tvrdi Mirzet Hadžiselimović i sam nekada pripadnik policije.

On objašnjava kako se mercedes kojim je upravljao njegov sin sudario sa SFOR-ovim kamionom koji je bio drugi u koloni.

Dva kamiona kanadskog bataljona su se kretala iz pravca Bihaća prema Bosanskom Petrovcu, dok je mercedes dolazio iz suprotnog pravca.

Hadžiselimović je ubijeđen kako je prvi SFOR-ov kamion, u trenutku mimoilaženja, ostvario fizički kontakt s mercedesom, usljed čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

Kao dokaz nudi vještačenje koje je nedavno na zahtjev unesrećenih roditelja obavio nezavisni saobraćajni vještak Zuhdija Lojić, ali i tragove na uništenoj karoseriji automobila koju Hadžiselimović i danas posjeduje.

“Usljed kontakta s prvim kamionom, koji se ne registruje u zvaničnoj istrazi, mercedes se okrenuo na cesti u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu da bi potom drugi kamion u koloni udario u njegovu desnu bočnu stranu”, uvjeren je Hadžiselimović.

Da je razvoj događaja bio ovakav, tvrdi, svjedoče oštećenja na lijevom točku automobila, te tragovi farbe koji su ostali na vratima mercedesa, a koji, tvrdi Hadžiselimović, potiču od kontakta prvog kamiona s putničkim vozilom. On dalje navodi, kako ova oštećenja ni u kojem slučaju nije mogao prouzrokovati drugi kamion s kojim je mercedes ostvario frontalni sudar.

KRIVOTVORENI REZULTATI?

Hadžiselimović navodi kako zvanična istraga i vještačenje, koje je obavio službeni vještak Sabahudin Hotić, ove okolnosti nisu uzeli u obzir.

Dodaje kako prvi kamion SFOR-a uopšte nije ni bio predmet istrage.

“Vještačenje koje je obavio nezavisni vještak, međutim, potvrđuje da je ovakav scenarij najvjerovatniji”, uvjeren je Hadžiselimović i dodaje da njegovu sumnju potkrepljuje i ponašanje pripadnika SFOR-a koji su, odmah nakon nesreće, potpuno blokirali mjesto događaja ne dozvolivši pristup ni pripadnicima kantonalne policije.

“Uvjereni smo da je to vrijeme poslužilo da se uklone tragovi, te da se izvrši prekompozicija položaja vozila u trenutku sudara”, smatra Hadžiselimović.

Neposredno nakon što se nesreća desila na lice mjesta je doletio vojni helikopter kojim je odvezen vozač kamiona koji je sudjelovao u sudaru prije nego što ga je policija ispitala.

Hadžiselimović i Filipović su uvjereni kako su policija i drugi istražni organi prilikom vršenja istrage bili pod pritiskom SFOR-a, što je rezultiralo, kako oni smatraju, krivotvorenim rezultatima.

NAKNADNA OBDUKCIJA

Filipović tvrdi i kako zbog ovakvog ponašanja pripadnika SFOR-a njegovom povrijeđenom sinu Rezaku nije pružena pravovremena liječnička pomoć, što je kasnije rezultiralo smrću mladića.

“Svjedok Ivica Å antić, koji se igrom slučaja zadesio na licu mjesta prvi je pokušao da pomogne mom sinu. Kasnije mi je rekao da je on u tom trenutku bio pri svijesti, te da je čak i razgovarao s njim”, kaže Filipović.

Unesrećeni Rezak je zbrinut u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, gdje je i preminuo. U otpusnom pismu iz ove ustanove navedeno je kako je mladić dovezen s teškim povredama glave i grudnog koša, te da je to bio glavni uzrok smrti.

“Svjedoci su mi, međutim, rekli kako je moj sin imao samo povrede donjih ekstremiteta. Ubijeđen sam da bi preživio da mu je pružena adekvatna medicinska pomoć”, uvjeren je Filipović.

On je ogorčen i na ponašanje kantonalne tužiteljice koja je vodila slučaj Damirke Mulabdić, koja, kako Filipović tvrdi, nije naložila da se izvrši obdukcija tijela stradalog, iako je po proceduri na to bila obavezna.

Zbog sumnji koje su ga progonile, on je zatražio obdukciju tijela njegovog sina, koja je obavljena u aprilu ove godine na mezarju Greda u Sanskom Mostu od strane sudskog patologa Miroslava Rakočevića.

Obdukcija je pokazala da nastradali Rezak nije imao povrede glave niti grudnog koša opasne po život te da to nije ni mogao biti uzrok smrti, kako je navedeno.

POLICIJA POSTUPILA PRAVILNO

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK Ale Å iljdedi s druge strane kaže kako je policija u ovome slučaju postupila profesionalno i u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

“Razumijem bol roditelja, ali policija je radila u skladu sa zakonom”, tvrdi Å iljdedić.

Kada je u pitanju ponašanje pripadnika međunarodnih vojnih snaga na mjestu nesreće, Å iljdedić kaže kako se na njih ne mogu primjenjivati odredbe domaćeg zakonodavstva.

I saobraćajni vještak, Sabahudin Hotić, koji je rekonstruisao saobraćajnu nesreću, ostao je pri rezultatima svoga vještačenja.

“Postupio sam u skladu s materijalnim dokazima i tragovima koje sam zatekao na licu mjesta”, tvrdi Hotić.

U Kantonalnom tužiteljstvu su nas informisali kako istraga o ovome slučaju još nije okončana, iako je od događaja proteklo dvije i pol godine. U ovoj instituciji nisu željeli komentarisati primjedbe roditelja na dosadašnji tok istrage.

Hadžiselimovići i Filipovići tvrde kako su prikupili niz svjedočanstava osoba koje su bile direktni svjedoci događaja i koja govore u prilog njihovim sumnjama. Iako od nadležnih organa u protekle dvije i pol godine bezuspješno zahtijevaju reviziju cijelog slučaja, najavljuju da od prave istine neće do kraja odustati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.