Cerićeva bajramska poruka: Žrtvujmo sebičnost, zavist, pohlepu i klevetu


Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas bajramsku čestitku, uz želje da Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život.
 
Reisu-l-ulema u čestitki ističe da je hadž ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu – Arefatu gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi kolektivni smisao života i koji u univerzalnoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas.

Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz kurban svakog pobožnog čovjeka, tj. svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru. Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć, kazao je reis Cerić.

Malo je trenutaka, kako je naveo, kao što je ovaj današnji kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih. Kurban, dakle, znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.

Zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome ili nečemu? Odnosno, zašto je potrebno da znamo od koga i od čega treba biti daleko? Potrebno je, kaže reis Cerić, zato što udaljavanje od onog što treba da nam bude blizu, može nas odvesti krivim putem, a približavanje onome što od nas treba da bude daleko, može nam donijeti štetu.

-Zato, Allahu Svemogućem treba se približiti, i svojim roditeljima – ocu i majci, svome sinu i kćerci, i svom bratu i sestri, i svojoj rodbini i prijateljima, i svome domu, i svom susjedu, i svojoj džamiji, i svom džematu, i domovini svojoj treba blizu biti i na njezinom miru i sigurnosti bdjeti. A od Iblisa treba udaljiti, i od poroka mržnje i zavisti, i od svađe i nesloge, i od laži i klevete, i od zla alkohola i droge, i od krivog puta treba se udaljiti, jer pravi put je jasan, kazao je u svojoj čestitki reis Cerić i dodao:

-Braćo i sestre, u ovom velikom danu Kurban-bajrama pozivam vas da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom danas sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka.

Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru.

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći, kazao je u svojoj čestitki reis Cerić.

Čestitao je Bajram i muslimanima u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.