Za poraz Napoleonove vojske odgovorne bakterije


Moglo bi se reći da su bakterije u velikoj mjeri odgovorne za poraz Napoleonove vojske 1812. godine u Rusiji jer su mnogi njegovi vojnici umrli od infektivnih bolesti koje prenose buhe, objavio je nedavno francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja.

Mnogi naučnici smatraju da je ranije za vrijeme ratova više vojnika umiralo od bolesti koje su prenosile buhe nego u bitkama. Po mnogim svjedočanstvima Napoleonove vojnike mučile su buhe, a mnogi su umrli od groznice. Na osnovu toga stvorena je teorija da su bolesti koje prenose buhe bile značajan faktor poraza Napoleonove vojske.

Otkriće 2001. godine kod Vilnijusa (Litvanija) masovne grobnice s ostacima nekoliko stotina Napoleonovih vojnika koji su se decembra 1812. godine povlačili poslije neuspjele kampanje na Moskvu, bila je idealna prilika da se to provjeri.

Grupa francuskih i litvanskih naučnika analizirala je uzorke zemlje iz grobnice, kao i tkanina i zuba davno umrlih vojnika. Pokazalo se da je više od 30 posto njih umrlo od infektivnih bolesti koje prenose buhe.

Riječ je o “buvljoj groznici” koju izaziva bakterija Borrelia recurrentis, o “rovovskoj groznici” čiji je uzročnik bakterija Bartonella quintant i o tifusu za koga je odgovorna bakterija Rickettsia prowazecki.

Naučnici su u uzorcima zemlje i ostataka uniformi pronašli ostatke buha, a u nekima od njih bakteriju Bartonella quintana. Analiza zuba 35 vojnika utvrdila je da se ista bakterija nalazi u zubnoj pulpi sedam vojnika, a bakterija Rickettsia prowazecki u pulpi tri vojnika.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.