Times: “Novi hladni rat” nakon rusko-ukrajinskog spora


Londonski Times u komentaru objavljenom u utorak pod naslovom “Novi hladni rat” ocjenjuje da je odgovornost za energetsku krizu koja prijeti evropskom kontinentu podjednako na vlastima i Rusije i Ukrajine i dodaje kako Evropa više nikada ne smije sebi dozvoliti da zavisi samo od ruskog gasa.

Posljedice po Rusiju na duži rok mogle bi biti nalik onima koje je arapski svijet iskusio zbog naftnog bojkota početkom sedamdesetih godina, piše Times, ali je, uprkos tome, opasnost od novog “hladnog rata” – ekonomskog – realna. Oružje, međutim, ovog puta neće biti bojeve glave, već cijevi za gas, zaključuje Times. Daily Telegraph u uredničkom komentaru piše da se Zapad mora oduprijeti “ruskom maltretiranju”.

Putinove “gangsterske i ucjenjivačke metode”, piše Daily Telegraph, previše podsjećaju na sovjetsku eru, i potpuno su u suprotnosti s utiskom koji Rusija o sebi želi da ostavi u Evropi.

Ruski predsjednik Putin dobro zna da će mnogo više izgubiti ukoliko dođe u sukob sa Zapadom nego što će dobiti ponizivši Ukrajinu, piše ovaj list. Zapadne zemlje morale bi da na rusku ucjenu odgovore oštro, piše Daily Telergaph – ukoliko na nju pristanu jednom neće proći puno vremena da se ona ponovi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.