S A O P Å  T E NJ E


U povodu 10. decembra Dana ljudskih prava skrećemo pažnju javnosti na najeklatantniji primjer povrede ljudskih prava u Bosni i Hercegovini – kršenje ljudskih prava nestalih osoba. U Prijedoru tragamo za još preko dvije hiljade ljudi koji se vode kao nestali. Oni ne samo što su izgubili sva moguća ljudska prava, među kojima i ono najveće – pravo na život, oni sada ne mogu ostvariti ni pravo na identitet i dostojanstven ukop.

Iako je do sada identifikovano više od hiljadu ubijenih Prijedorčana domaće pravosuđe je utvrdilo odgovornost samo trojice počinitelja koji su procesuirani kod banjalučkog Okružnog suda. Nadležno kantonalno tužilaštvo u Bihaću i Tužilaštvo BiH do sada nisu podigli niti jednu optužnicu za strahovit zločin počinjen nad nevinim ljudima u Prijedoru. Pozivamo sve nadležne organe, institucije i komisije, da se napokon počnu baviti svojim poslom, da rasvijetle sudbinu svih nestalih osoba i porodicama predaju njihove posmrtne ostatke, a sve odgovorne za ratne zločine da izvedu pred lice pravde.

Pozivamo porodice nestalih i ubijenih Prijedorčana da na Dan ljudskih prava, u subotu 10. decembra, obiđu mjesta stradanja nevinih žrtava. Predstavnici Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” će i ove godine položiti cvijeće pred spomen ploču u Keratermu, u 11,00 sati.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.