Srbi iz BiH će možda tražiti nezavisnost Republike Srpske


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Srbi iz BiH “više ne sanjaju o odvajanju ili ujedinjenju sa Srbijom, zato što smatraju da je autonomija Republike Srpske unutar BiH osigurana”.

U intervjuu za Reuters, Dodik je napomenuo da bi Srbi mogli da zatraže nezavisnost ukoliko ova pozicija RS bude ugrožena, koristeći isti argument kao Albanci sa Kosova, koji se zalažu za nezavisnost od Srbije na osnovu prava na samoopredjeljenje.

 

“Srbi su sada definitivno napustili ranije ideje o odvajanju. Oni žele da budu dio BiH, ali RS mora da ostane integralni dio BiH”, rekao je Dodik.

On smatra da bilo koji ishod razgovora o konačnom statusu Kosova “neće imati uticaj na situaciju u BiH, zato što je to stvar Srbije”.

Dodik je ocijenio da RS treba da zadrži određeni nivo zakonodavnih ovlaštenja, uključujući parlament i njegov gornji dom, kao i odgovornost u oblasti ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede i policije.

Predsjednik SNSD rekao je da se slaže sa američkim i bošnjačkim zvaničnicima u vezi sa time da BiH treba da ima jednog predsjednika, ali da taj položaj treba da rotira među etničkim grupama.

Dodik je podržao ideju o jačanju centralne vlasti položajem “snažnog premijera”, kao i da parlament treba da bude proširen, kako bi mogao da usvoji zakone važne za proces integracije u EU.

“Možda ovo uređenje nije savršeno. Za mene bi bila savršena situacija da je opstala stara Jugoslavija, ali jasno je da BiH može da bude funkcionalna. Crtanje novih mapa je posljednja stvar koja je potrebna ovoj zemlji”- zaključio je Dodik.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.