Raste napetost u Washingtonu!

Raste napetost u Washingtonu!

Lideri najrelevantnijih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine okupili su se u kompletnom sastavu jučer u Washingtonu kako bi se pokušali dogovoriti o promjenama Ustava BiH.

Nakon Safeta Halilovića, Bariše Čolaka, Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika, ovamo su pristigli i Sulejman Tihić, predsjednik SDA, Adnan Terzić, državni premijer, te Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova i predsjednik Partije demokratskog progresa.

 

U organizaciji Instituta za mir SAD i pod vodstvom Donalda Haysa, bivšeg prvog zamjenika visokog predstavnika, tokom cijelog dana politički lideri pokušavali su se dogovoriti o promjenama.

Oni se danas susreću s državnim podsekretarom SAD za politička pitanja Nicholasom Burnsom u finalu pregovora koji bi morali rezultirati barem izjavom da politički lideri prihvataju promjene Ustava kako bi zemlja bila u stanju kvalitetno odgovoriti na zahtjeve za evropske i euroatlantske integracije.
Pozicije političara iz BiH prilično su jasne.

Na jednoj strani su predstavnici RS za koje je Daytonski sporazum “nešto najljepše što se desilo BiH”, kako tvrdi Dodik, dok su na drugoj jednoglasni predstavnici stranaka iz Federacije koji traže otvaranje Aneksa 4 – ustavnog uređenja BiH.

Kako se saznaje od učesnika pregovora, atmosfera jeste napeta, ima povremeno i povišenih tonova, ponekad se krive čak i organizatori što nisu pripremili dokument o kojem se treba pregovarati, već čekaju da se domaći političari dogovore i o tome.

Može se očekivati da lideri bh. stranaka danas s Nicholasom Barnsom pokušaju riješiti najkrupnija pitanja, posebno kada je u pitanju status Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

Tokom prethodna dva dana pripremnih pregovora najviše vremena utrošeno je na razgovore o načinu odlučivanja u Parlamentu BiH, ali bez ikakvog pomaka i značajnijeg rezultata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.