Zbog snijega na planinskim prijevojima otežan saobraćaj

Zbog snijega na planinskim prijevojima otežan saobraćaj

Zbog snijega koji pada na području centralne Bosne, Kupresa,Bosanskog Grahova, Glamoča, kao i na planinskim prijevojima: Karaula iNišići ( Sarajevo – Tuzla ), Makljen ( Prozor – Gornji Vakuf ), Oštrelj( Bosanski Petrovac-Drvar ) i Lanište ( Bosanski Petrovac – Ključ )saobraćaj je otežan.

Otežano se saobraća obilaznicom na Kupreškim vratima (M-16 Bugojno – Kupres), gdje se za teretna vozila preporučuje korištenje lanaca. Iako su službe za održavanje puteva izvršile posipanje kritičnih lokaliteta, zbog niskih jutarnjih temperatura, iz BIHAMK-a upozoravaju na moguće nailaske na poledicu. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna na putevima u BiH.

 

U Hercegovini i Posavini kolovozi su pretežno suhi, dok se u ostalim krajevima vozi po mokrim ili vlažnim kolovozima.
Na dionicama koje prolaze kroz usjeke ima odrona kamenja na kolovoz.

Za saobraćaj svih vozila zatvoreni su putni pravci: M-5 Jezero -Mrkonjić Grad (sanacija mostova), M-16 Bugojno – Kupres (tunel na Kupreškim vratima) i M-6.1 Mostar – Žovnica (sanacija kolovoza). Dok traju radovi vozila se preusmjeravaju na obilazne putne pravce.

Za vozila preko 7,5 tona zabranjeno je saobraćanje na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik – Bugojno, dok je na magistralnom putu M-18 Brod na Drini – Å ćepan Polje zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

Zbog izvođenja radova u tunelu Sokolica I, na dionici M-5 Ustiprača – Višegrad, saobraćaj se odvija jednom trakom, uz regulisanje privremeno postavljene signalizacije.
U toku su radovi na izgradnji rasvjete na petlji kod Maglaja na magistralnom putu M-17 Žepče – Doboj. Nisu predviđene izmjene u režimu odvijanja saobraćaja, a vozačima se savjetuje da na ovoj dionici voze oprezno i sporije.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

Danas se u Mostaru održava trka ubrzanja 402 metra «MOSTAR 2005». Trka će biti održana od 10-16 sati, na dijelu saobraćajnice Bišće polje, od raskrsnice sa magistralnim putem M-17 do bolnice (lokacija Južni logor). Za vrijeme trke saobraćaj će na pomenutoj dionici biti potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Još danas u Sarajevu traje BIHAMK-ova akcija pripreme putničkih motornih vozila za zimsku sezonu «ZIMA 2005». U okviru akcije pravo na besplatnu pripremu vozila imaju svi građani. Posebnu pogodnost u okviru akcije imaju naši članovi. Akcija se realizuje u Tehničkom centru BIHAMK-a na Ilidži, od 09 do 15 sati. Detaljnije informacije mogu se dobiti u Dispečerskom centru BIHAMK-a putem telefona 1282, odnosno 033/1282.

Direkcija za ceste Federacije BiH nakon nabavke još pet kompleta vaga za kontrolu mase i osovinskog opterećenja vozila, počela je kontrolu vozila na svim magistralnim putevima u Federaciji BiH. Iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da opterećenje vozila usklade sa dopuštenom masom i osovinskim opterećenjem koje je propisano Pravilnikom o utvrđivanju uslova za obavljanje vanrednog prijevoza.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.