Richard Holbrooke dobio Dejtonsku nagradu za mir

Richard Holbrooke dobio Dejtonsku nagradu za mir

Richard Holbrooke, arhitekt Dejtonskoga mirovnog sporazuma, dobio jeučetvrtak u Daytonu Dejtonsku nagradu za mir u znak priznanjaza postiznaje sporazuma kojim je prije 10 godina okončan rat u BosniiHercegovini.

Priznanje američkom ambasadoru Holbooku uručeno je na posebnoj svečanosti priređenoj uz politički forum organiziran u Daytonu u povodu 10. godišnjiceDejtonskog sporazuma.

 

Priznanje koje se dodjeljuje za izvanredan doprinos obnovi društava razorenih ratom već ranije su dobili bivši američki predsjednik Bill Clinton i filantrop George Soros.

Holbrooke je novinarima rekao kako je glavno postignuće Dejtonskog sporazuma parafiranog u Daytonu 21. novembra 1995. bilo zaustavljanje rata u BiH. Problemi koji su iz njega proistekli za funkcioniranje BiH rješavaju se sada na inicijativu Washingtona, koji podržava ustavne promjene koje će stvoriti centraliziranu, funkcionirajuću demokratiju u BiH.

Holbrooke kaže da se administracija predsjednika Georgea W. Busha nakon četiri godine zapostavljanja problema Balkana konačno okrenula tom području i pokrenula rješavanje problema statusa Kosova i funkcioniranja BiH. Ponovni angažman je doveo do reformi odbrane koje su integrirale tri vojske u BiH, ujedinjena je policija, donekle je ojačana centralna vlast.

Izrazio je nadu da će inicijativa za izmjene dejtonskog Ustava BiH dovesti do daljnjeg jačanja centralne vlasti i jedinstvenog predsjedništva te da bi mogle biti uspostavljene komisije za istinu i pomirenje tragom onoga što je učinjeno u Južnoj Africi.

Deset godina nakon godišnjice, predviđa Holbrooke, BiH i njezini susjedi mogli bi biti na rubu učlanjenja u EU.

Prisjećajući se višesedmičnih napornih pregovora u avio bazi Wright-Patterson i sporazuma kao njihovog konačnog rezultata, Holbrooke sada kaže kako se tada smatralo da su očekivanja od pregovora bila previše ambiciozna.

“U to vrijeme ljudi su govorili da smo previše ambiciozni, da previše hoćemo i da to neće uspjeti. Govorili su da dijelimo zemlju i da će rat ponovno izbiti i da će NATO imati žrtve”, rekao je Holbrooke.

No, gledajući unatrag, kazao je kako misli da nisu bili dovoljno ambiciozni. “Trebali smo nastojati postići i više”, kazao je, ističući da prije svega nije trebalo dopustiti postojanje tri vojske u jednoj zemlji. No, iako Dejtonski sporazum nije bio savšren, Holbrooke je zadovoljan postignutim.

“Postigli smo mir, okončali rat i to je najvažnije postignuće”, kazao je Holbrooke govoreći o okončanju rata u BiH u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi, a više od milion ih je raseljeno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.