Holbrooke: Trebali smo slušati Tuđmana

Holbrooke: Trebali smo slušati Tuđmana

Daytonski sporazum za koji smo se izborili prije deset godina je “umijeće mogućeg” jer je u tom trenutku bio jedino suvislo rješenje za mir i cjelovitost u Bosni i Hercegovini. Tim je riječima bivši veleposlanik, a danas poslovni čovjek, Richard Holbrooke, “arhitekt Daytonskog sporazuma”, u New Yorku, na predavanju što ga je priredio The New School University komentirao političku klimu u Americi prije jednog desetljeća, kad su predsjednici Tuđman, Izetbegović i Milošević potpisali Daytonski sporazum. Holbrooke tvrdi da Daytonski sporazum nije bio toliko loš koliko je implementacija tekla sporo i neučinkovito.

”“ Imali smo izbor: ili nastavak ratovanja ili nesavršen ugovor. Pogriješili smo što smo dopustili tri etničke vojske, trebalo je odmah stvarati jedinstvenu vojsku BiH. NATO savez nije želio preuzeti odgovornost za stvaranje jedinstvene vojske.

 

Uz napomenu da je mir ipak postignut, a to je bilo najvažnije za stanovništvo, Holbrooke kaže da “je odmah nakon Daytona trebalo uhititi Karadžića i Mladića”, koji se, smatra, danas skrivaju u pravoslavnim manastirima po Bosni i Crnoj Gori.

”“ Karadžić je politički opstruirao ugovor. On i Mladić su promovirali mafijaški politički duh u Bosni ”“ rekao je Holbrooke.

Centralnoj upravi nismo ostavili dovoljno političke snage, a pogriješili smo što smo dali toliko značenje Republici Srpskoj ”“ požalio se Clintonov posebni savjetnik za BiH. Prepričavajući posjete Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, poručio je da na terenu vidi napredak i da vjeruje u budućnost cjelovite Bosne i Hercegovine.

”“ Danas mislim da smo trebali više surađivati s Tuđmanom iako su nam prigovarali da smo potpuno povezani s Pantovčakom, a to nije bila istina. Dobio sam naredbu iz Washingtona da zaustavim prodor hrvatske vojske prema Banjoj Luci, i Tuđman je bio kooperativan, ali možda bi bilo drukčije da smo ih pustili da odrade taj vojni dio zadatka ”“ prenosi Večernji list riječi Richarda Holbrooke-a. Holbrooke je ozbiljno kritizirao Bushovu administraciju i bivšega državnog tajnika Collina Powella koji u četiri godine prvog mandata nisu “ni bacili pogled na Bosnu”.

Bijela kuća, tvrdi Holbrooke, nema pravo ignorirati stanje na Balkanu, gdje se još nalaze i američki vojnici.

”“ Bio bih kritičan do kraja da posljednju godinu nisam primijetio kako se Condoleezza Rice angažirala oko događaja u jugoistočnoj Europi te postavila vrsnog diplomata Nicholasa Burnsa za svog zamjenika za to područje.

Amerika se ne smije povući s područja bivše Jugoslavije i ostaviti ga posve Europskoj uniji. Povijest pokazuje da svaki put kad posao prepustimo drugima, on propadne ”“ ustvrdio je Richard Holbrooke. Vjerujem da će američka državna tajnica na desetu obljetnicu Daytonskog sporazuma predložiti i neke promjene i pomoć

Pošto je predsjednik Jimmy Carter prije tridesetak godina potaknuo uspjeli sporazum između Egipta i Izraela, američka administracija do 1995. nije imala ništa toliko važno u vanjskoj politici poput dogovora u Daytonu i to je bio veliki vanjskopolitički uspjeh Billa Clintona, kazao je Holbrooke.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.