“Gori u paklu Abu-Musabe al-Zarqavi”

“Gori u paklu Abu-Musabe al-Zarqavi”


Stotine Jordanaca izašle su danas na ulice glavnoga grada Ammana uzvikujući “Gori u paklu Abu-Musabe al-Zarqavi” kojeg smatraju odgovornim za eksplozije u tri hotela u centru Ammana u kojima je poginulo najmanje 57 osoba, a ranjeno oko 115.

“Za tebe dajemo život, Ammane”, uzvikivali su demonstranti koji su se okupili u blizini jednog od tri hotela napadnuta u srijedu u samoubilačkim napadima. Protiv jordanskog terorista Al-Zarqavija, pripadnika Al-Qaide u Iraku, čija je grupa preuzela odgovornost za napade, ustali su u četvrtak Jordanci svih struktura društva, uključujući žene i djecu. U koloni automobila nošene su državne zastave i slike jordanskog kralja Abdullaha II.

Državna televizija je javila da su demonstracije, poput ovih u Ammanu, predviđene da budu održane i u lučkom gradu Aqabi gdje su napadači nedavno raketama tipa “kaćuša” zamalo pogodili jedan američki brod i ubili jednoga jordanskog vojnika.

Demonstracije u Ammanu organiziralo je 14 jordanskih strukovnih saveza i sindikata, među njima predstavnici tvrdokornih islamskih grupa ali i ljevičarske partije, tradicionalni kritičari umjerene i prozapadne politike kralja Abdullaha.

“Ovdje smo da bismo pokazali podršku našoj vladi i izrazili ljubav prema zemlji, uz najoštrije osude zločinačkog čina grupe terorista prema Jordanu”, rekao je predsjednik sindikata veterinara Abdul-Fatah al-Kilani.

Biznismen Muhamed Daud Meirat je rekao za počinitelje napada da “te ubice nemaju ništa zajedničko s našom vjerom”.

Ulice prijestonice u četvrtak su bile skoro prazne, prenose agencije, a proglašen je dan žalosti. Prema vladinom uputstvu, nisu radile vladine ustanove i privatnici kako bi lakše mogle biti provedene mjere sigurnosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.