Bajram u Kozarcu

Bajram u Kozarcu


Ferid piše:

Uoci zadnjeg dana ramazana krenuli smo za Bosnu, odnosno za nas Kozarac. Atmosfera pri polasku je bila odlicna, tu su i Kozarcani koji su dosli da nas isprate a takodje i da nesto posalju, kako bi nekog obradovali za bajram. U Kozarac smo stigli zadnji dan ramazana oko 10 sati, tako da je vec u carsiji bilo zivo i pojedinci su nas vec pozdravljali sa dobrodoslicom.

Kod kuce su me docekali roditelji koji su se sigurno najvise i obradovali. Tako sam ostao s njima oko jedan sat a onda sam krenuo da raznesem postu i vitre koje su poslali moje komsije iz Holandije.

Vitre sam podijelio tamo gdje sam mislio da su najpotrebnije a takodje moram pohvaliti i OPTIMISTE 2004 koji su takodje poslali 130 eura za djecu sehida opcine Prijedor i 50 funti za sehidsko mezarje. Takodje clan Kozarac.ba sa nickom NN poslala je 63 eura za sehitsko mezarje i ja im se ovim putem zahvaljujem i neka im dragi Allah ukabuli. HO Jetimi su bili poslali pare za paketice ali kad sam stigao, u skoli je vec bila zavrsena bajramska priredba a djeca za Bajram nisu isla u skolu, tako da paketice nisam ni kupovao a ni djelio, sto smo odlucili da to uradimo za Kurban Bajram stim da se akcija nastavi jer ovo sto smo do sad iskupili nije dovoljno za jedne skromne paketice. Sto se tice paketica za Kurban Bajram to sam dogovorio tako da ce se ovaj put sigurno podjeliti. Novac od paketica je vracen na racun od HO Jetimi u Kozarcu.
Docek iftara u Kozarcu je nesto sto je tesko opisati to samo moras vidjeti i osjetiti, sto bi preporucio svima da dodju za ramazan a posebno mladima, jer nigdje nece cuti odjednom 5-6 ezana i nece vidjeti kandilje sa svih strana kako se pale i javljaju da je vrijeme iftara.

Posebno me interesovalo hoce li biti djece na djelenju halve i mnogo sam se iznenadio koliko je bilo u Mutniku ali halve nisam vidio, sad smo malo moderniji, dijele se cokolade, bonboni, rahatlokumi i jos kojekakve djakolije od slatkisa.

Na iftaru sam bio u drustvu jednog mladog imama iz Bihaca, inace studenta na teoloskom fakultetu u Cairu a imamio je u Kalati. Jako lijep momak i duhovit a koliko sam primjetio i Kozarac se njemu svidio kao i narod, sto mi je jako drago, da iz naseg mjesta mladi imami nose samo lijepe uspomene.

Kad smo vec kod imama, imam i jedan podatak da se sad momentalno skoluje i sto je poslije ovog rata iskolovano imama iz Kozarca, je vise nego sto se je iskolovalo izmedju drugog svjetskog rata i ovog zadnjeg, masAllah.

Poslije iftara sam malo posjetio internet club Kalimero i tu smo se malo bacili u englen, tako da sam otisao od Svabe direktno na spavanje.

Jutro sest sati, salavati se cuju sa svih strana, nasa ljepotica se polako puni tako da je do pred sami Bajram bila puna.

Mladi imam nam je prvi vazio a onda nas Abaz efendija.

Poslije Bajrama se islo na sehidsko mezarje i mogu reci fala bogu da nas je bilo poprilicno, tako da se je moglo samo pjesice ici, jer je sav put bio zauzet autima ljudi sto su dolazili da prouce fatihu sehidima.

Ostali dio dana je protekao u obilasku familije i komsija za Bajram a takodje i primanje gostiju. Drugi dan kao i prvi baklava pa opet baklava i tako cijeli dan…

Treci dan sam se vec poceo spremti za povratak ali prvo sam morao malo otici do dvorane da pogledam prvi dio nogometnog turnira i bio sam zadovoljan jer sam vidio dosta mladi igraca, sto daje nadu da se ne moramo brinuti za Bratstvo.

Poslije podne sam se uputio u Besice na otvor sehidske cesme. Djemat Besici su to jako lijepo pripremili i ugostili sve musafire da im ovim putem cestitam a eto i ja sam se omrsio sa kojim komadom janjetine pa im se i na tome zahvaljujem.

Po povratku kuci pocinje me trema da hvata tako da se sam pozurujem kad cu da krenem jer nevolim duge oprostaje koji me na kraju rasplacu .Oko sest sati navece napustamo najljepse mjesto na svijetu.

Otavljamo nase majke i oceve ostavljamo nasu carsiju obasjanu svijetlima sa munareta a mi cutimo i gledamo kud se vozimo .Prva rijec izgovorena je tek u Prijedoru i to na koji prelaz cemo . Ovo sam napisao jer jos sam mislima u Kozarcu a tijelom u Holandiji, zato mi nemojte zamjeriti na greskama . Slike cu ubaciti na foto album. Ferid-leka

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.