Džumma…

Džumma…


"O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite" (El-Džumu'a 9. i 10.)




Ibn Omer r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao:

"Allah zaista nece skupiti moje sljedbenike na zabludi.  Allahova ruka je nad skupinom – dzematom, pa ko se odijeli, odijelio se ka dzehennemskoj vatri." (Tirmizi)

Isto tako, biljezi Tirmizi od Ibn Abbasa r.a. da je Muhammed a.s. rekao: "Allahova ruka (zastita) je nad dzema'atom (zajednicom)." Naravno, pod Allahovom rukom ovdje se misli na pomoc i uputu od Allaha.
Ova dva Tirmizijina hadisa ocijenjena su kao hasen, a u slicnoj predaji Ibni Madze biljezi hadis koji je ocijenjen
kao sahih gdje Enes r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao: "Moji sljedbenici se zaista nece sjediniti na zabludi, pa kad vidite razilazenja (rascjep) drzite se skupine (dzema'ta)."

Sejtan je uz pojedinca kako bileze Tirmizi, Hakim i Ahmed u hadisu koji je ocijenjen kao sahih. Naime, Omer r. a. veli
da je Muhammed a.s. rekao: "Preporucujem vam lijep odnos prema svojim drugovima, a zatim prema onima koji dodju
poslije njih. Potom ce se rasiriti laz, tako da ce se covjek zaklinjati, a nece se od njega traziti da se zaklinje. Svjedocice svjedok, a nece se od njega traziti da svjedoci. Nece se osamiti jedan covjek sa nekom zenom, a da sejtan nece biti treci medju njima. Duznost vam je da se drzite dzemata, a cuvate rascjepa, jer zaista je sejtan uz pojedinca, a od dvojice je vec udaljeniji. Ko hoce sredinu dzenneta, nek se drzi dzema'ata. Koga veseli (njegovo) dobro djelo, a zalosti se zbog loseg djela, pa to vam je vjernik."

Sta reci poslije ovih Poslanikovih rijeci! Narocito ako uzmemo u obzir nas odnos prema dzema'tu. Pogledajmo sta su jos zabiljezili Ebu Davud i Ebu Ja'la u predaji koja je hasen. Ebu Hurejre nam prenosi da je Muhammed a.s. rekao: "Propisan vam je dzihad sa svakim zapovjednikom, bio on pobozan ili grijesnik, iako radi i velike grijehe. Duznost vam je da klanjate za svakim imamom, bio on pobozan ili grijesnik, iako radi i velike grijehe. Duznost vam je da klanjate dzenazu umrlom muslimanu, bio on pobozan ili grijesnik, iako je radio velike grijehe." Dakle, nase je da budemo u dzematu, a svako ce za sebe odgovarati pred Uzvisenim Allahom dz.s. na Danu Sudnjem.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.