Bajram Å erif Mubarek Olsun !!!

Bajram Å erif Mubarek Olsun !!!

Braćo i sestre, mjesec ramazan je bio dobra prilika da razmislite o svim spomenutim pitanjima:o vjeri, o porodici, o zajednici, o pravdi i o dijalogu.

Ima, međutim, jedno važno pitanje o kojem na ovaj veliki dan Bajrama valja posebno progovoriti, a to je pitanje našeg morala.

Naime, riječ moral kod nas ima dva značenja:moral je skup normi o dobrom ponašanju i moral je osjećj koji nas potiće da neki posao radimo i bolje ne samo kao dužnost već i kao ljubav.

Kažu da onoga čega treba mnogo, ne može nikada biti previše. Naše društvo danas treba ne samo moralnih načela već mnogo moralne prakse, koja će suzbiti mito i korupciju, koja će zaustaviti organizirani kriminal, koja će pomoći slabe i nemoće, koja će iskorijeniti drogu i alkohol.

Naše društvo treba moralnu praksu, posebno kod onih koji imaju vlast i moć u kojoj će se smanjiti jaz između enormno bogatih i nedopustivo siromašnih, po kojoj će se slabi osjećati močnim a močni slabim pred pravdom.

Naše društvo treba temeljitu moralnu obnovu koja će donijeti pravdu i sreću svima.

Ne možemo ostati ravnodušni pred činjenicom da se naši vrijedni branitelji ubijaju zbog nepravde i neadekvatnog vrednovanja njihovih zasluga.

Ne možemo prešutjeti što se članovi šehidskih porodica i dan-danas izbacuju iz stanova. I ne možemo posmatrati mirno da mnogi povratnici nisu imali u danima ramazana od čega čestito ni sehuriti ni iftariti.

Naše društvo treba razvijati moral u kojem se svaka dužnost obavlja sa ljubavlju i elanom kojim će se nadvladati pesimizam koji neki šire s namjerom da nam ubiju volju i nadu da idemo naprijed.

No, upamtimo, braćo i sestre: musliman nema pravo na očaj zato što vjeruje da je, uz njegov napor i trud, Allahova pomoć blizu.

Milostivi Bože,
Učini da samo Tebi služimo!

Da se grijeha klonimo!
Da istinu govorimo!

Da o dobru mislimo!
Da dobra djela činimo!

Da se tuđg hakka klonimo!
Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Milostivi,
Podari bolesnima zdravlje!

Siromašnima opskrbu!
Prognanima povratak domovima njihovim!

Zarobljenicima slobodu!
Našim braniocima pomoć!

Našoj domovini mir i slobodu!
Osnaži naše prvake mudrošću i hrabrošću!
Našu ulemu znanjem i iskrenošu!

Iako je četvrtak, i iako su pijačari došli da trguju, na pijaci i nema nešto posebno raje…

Elhamdulillah, klanjali smo sedmi ramazanski Bajram u našem Kozarcu, godine se nižu, vremenom čaršija dobiva svoju čar i posebnost.
Bajram se klanjao u dvanaest džemata na području našeg Medžlisa, nakon čega se obišlo šehidsko mezarje gdje se proučio Ja-sin i tevhid pred duše naših šehida. Kratko nam se obratio i naš glavni imam Sakib ef. Džaferović, koji je između ostalog istakao potrebu za našim jedinstvom i pomoći slabijih.

Nije bilo nikakvih incidenata i sve je proteklo u najboljem redu…

Sutra će neki tradicionalno posjetiti šehidska mezarja u Travniku, u subotu se održava Bajramski turnir u malom nogometu, koji će se igrati u sali osnovne škole Kozarac, turnir su organizovali BH Fanaticosi.

Isti dan održaće se svečanost otvorenja Spomen česme u Bešićima, ovom prilikom pozivaju se svi koji su u mogučnosti da dođu i da uveličaju ovaj događaj.

Toliko, još jednom neka vam je hairli ovaj naš današnji praznik

<br/

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.