Bajram Å erif Mubarek Olsun !!!

Bajram Å erif Mubarek Olsun !!!

Braćo i sestre, mjesec ramazan je bio dobra prilika da razmislite o svim spomenutim pitanjima:o vjeri, o porodici, o zajednici, o pravdi i o dijalogu.

Ima, međutim, jedno važno pitanje o kojem na ovaj veliki dan Bajrama valja posebno progovoriti, a to je pitanje našeg morala.

Naime, riječ moral kod nas ima dva značenja:moral je skup normi o dobrom ponašanju i moral je osjećj koji nas potiće da neki posao radimo i bolje ne samo kao dužnost već i kao ljubav.

Kažu da onoga čega treba mnogo, ne može nikada biti previše. Naše društvo danas treba ne samo moralnih načela već mnogo moralne prakse, koja će suzbiti mito i korupciju, koja će zaustaviti organizirani kriminal, koja će pomoći slabe i nemoće, koja će iskorijeniti drogu i alkohol.

Naše društvo treba moralnu praksu, posebno kod onih koji imaju vlast i moć u kojoj će se smanjiti jaz između enormno bogatih i nedopustivo siromašnih, po kojoj će se slabi osjećati močnim a močni slabim pred pravdom.

Naše društvo treba temeljitu moralnu obnovu koja će donijeti pravdu i sreću svima.

Ne možemo ostati ravnodušni pred činjenicom da se naši vrijedni branitelji ubijaju zbog nepravde i neadekvatnog vrednovanja njihovih zasluga.

Ne možemo prešutjeti što se članovi šehidskih porodica i dan-danas izbacuju iz stanova. I ne možemo posmatrati mirno da mnogi povratnici nisu imali u danima ramazana od čega čestito ni sehuriti ni iftariti.

Naše društvo treba razvijati moral u kojem se svaka dužnost obavlja sa ljubavlju i elanom kojim će se nadvladati pesimizam koji neki šire s namjerom da nam ubiju volju i nadu da idemo naprijed.

No, upamtimo, braćo i sestre: musliman nema pravo na očaj zato što vjeruje da je, uz njegov napor i trud, Allahova pomoć blizu.

Milostivi Bože,
Učini da samo Tebi služimo!

Da se grijeha klonimo!
Da istinu govorimo!

Da o dobru mislimo!
Da dobra djela činimo!

Da se tuđg hakka klonimo!
Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Milostivi,
Podari bolesnima zdravlje!

Siromašnima opskrbu!
Prognanima povratak domovima njihovim!

Zarobljenicima slobodu!
Našim braniocima pomoć!

Našoj domovini mir i slobodu!
Osnaži naše prvake mudrošću i hrabrošću!
Našu ulemu znanjem i iskrenošu!

Iako je četvrtak, i iako su pijačari došli da trguju, na pijaci i nema nešto posebno raje…

Elhamdulillah, klanjali smo sedmi ramazanski Bajram u našem Kozarcu, godine se nižu, vremenom čaršija dobiva svoju čar i posebnost.
Bajram se klanjao u dvanaest džemata na području našeg Medžlisa, nakon čega se obišlo šehidsko mezarje gdje se proučio Ja-sin i tevhid pred duše naših šehida. Kratko nam se obratio i naš glavni imam Sakib ef. Džaferović, koji je između ostalog istakao potrebu za našim jedinstvom i pomoći slabijih.

Nije bilo nikakvih incidenata i sve je proteklo u najboljem redu…

Sutra će neki tradicionalno posjetiti šehidska mezarja u Travniku, u subotu se održava Bajramski turnir u malom nogometu, koji će se igrati u sali osnovne škole Kozarac, turnir su organizovali BH Fanaticosi.

Isti dan održaće se svečanost otvorenja Spomen česme u Bešićima, ovom prilikom pozivaju se svi koji su u mogučnosti da dođu i da uveličaju ovaj događaj.

Toliko, još jednom neka vam je hairli ovaj naš današnji praznik

<br/

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.