Tihić pozvao na jedinstvo Bošnjaka

Tihić pozvao na jedinstvo Bošnjaka

Daytonski sporazum nije zadovoljio ni ljude u BiH ni međunarodnu zajednicu. Osim što je okončan rat, mnoge stvari nisu završene, rekao je danas predsjednik Senata Bošnjačkog instituta u Sarajevu Adil Zulfikarpašić, otvarajući dvodnevnu konferenciju “Deset godina poslije” koja je okupila niz vodećih ličnosti iz političkog, vjerskog, naučnog i kulturnog života zemlje.

Konferencija je organizirana s ciljem da se napravi osvrt na ono što se događalo u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ali i naznače pravci razvoja BiH.

 

Govoreći kao jedan od uvodničara, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić istaknuo je da je danas BiH sve jača i jača, a u zemlji i van nje nema više snaga koje mogu ugroziti njen integritet.

Tihić se osvrnuo na situaciju u zemlji neposredno nakon okončanja rata: ratni zločinci na slobodi, suradnja s Haškim tribunalom “misaona imenica”, prelazak entitetske granice bio je čin hrabrosti, napadi na povratnike i njihovu imovinu, ekonomska situacija izuzetno teška, kao i socijalna situacija…

BiH danas izgleda znatno drugačije. Država je dobila dodatne nadležnosti i nove funkcije. Ukinute su entitetske vojske i nadležnost za obranu je prenesena na nivo države. Osigurana je sloboda kretanja uz znatan povratak. BiH ima makroekonomsku stabilnost uz inflaciju na europskom nivou, prosječna stopa rasta bruto društvenog proizvoda iznosi 5,1 posto (uz očekivanja da dostigne šest posto). Industrijska proizvodnja je u stalnom porastu, strana ulaganja i devizne rezerve zemlje.

Međutim, upozorio je Tihić, nezaposlenost u zemlji je najveća u regionu 41 posto, a pokrivenost uvoza izvozom tek 34,4 posto. Ovi problemi posljedica su agresije na BiH i razaranja, ali i skupog i neefikasnog političkog sistema. Reforme, također, nisu uvijek potpune, već sadrže neprincipijelne kompromise koji koče implementaciju.

Tihić smatra da uskoro predstoje ustavne promjene, a on se zalaže za tri nivoa vlasti: općine i gradove, zatim regije prema historijskim i ekonomskim kriterijima te državni nivo s ingerencijama koje odgovaraju članstvu u euroatlantskim integracijama.

Član Predsjedništva BiH je upozorio i da se nakon terorističkih napada na Washington i New York vodi kontinuirana kampanja protiv Bošnjaka iz nekih centara u susjedstvu s ciljem destrukcije BiH i kriminalizacije Bošnjaka u vremenu kada predstoje neki važni procesi.

Zato je potrebno jedinstvo svih bošnjačkih i bosanskih snaga i ne smiju se praviti greške, posebno u pravcu bilo kakvog radikalizma ili ekstremizma, upozorio je Tihić, dodajući na kraju kako vjeruje u BiH kao demokratsku i prosperitetnu državu ravnopravnih naroda u euroatlantskim integracijama.

Cerić: Dolazi nam drugi Dayton

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić ocijenio je da Dayton polako prolazi i da dolazi drugi Dayton.

Rekavši kako nije siguran da li danas Dayton razumiju i oni koji su ga pisali, Cerić je naglasio da je osim zaustavljanja rata Dayton imao za cilj da osigura slobodu kretanja, slobodu medija, hapšenje optuženih za ratne zločine i povratak ljudi na svoja ognjišta.

Dayton je, smatra Cerić, najviše ostvaren u pitanju slobode kretanja, jer danas više nema mjesta u koja se ne može ići.

Sloboda medija je ostvarena sa 101 posto, ali u BiH ipak nema slobode medija, ocijenio je Cerić, rekavši kako su bh. mediji dezorijentirani i ne mogu se složiti o tome šta su interesi društva.

On smatra da je potrebno da se mediji zalažu za “prosvijećeni patriotizam” koji će njegovati osjećaj pripadnosti i lojalnosti zemlji. Mediji su potpuno podijeljeni po političkom opredjeljenju i zato se ne može dobiti potpuna informacija niti univerzalne poruke. Država nije aktivna u obrazovanju medija koji žele biti potpuno neovisni na pogrešan način, kazao je Cerić, dodajući da država nema politiku odnosa prema medijima.

Najnižu ocjenu reis Cerić je dao povratku koji je ostvaren s 50 do 60 posto i to uključujući “vikend povratnike”. Povratak često služi samo u predizborne svrhe i ne postoji nikakav plan.

Povratak na Drinu, posebno u sela, mora biti farz, a reis Cerić je poručio da Srebrenica ne može ostati u RS-u, jer ovim gradom ne mogu upravljati oni koji su činili zločine. Izuzimanje Srebrenice iz administracije RS-a mora biti politički zadatak prvog reda za koji se može računati i na podršku međunarodne zajednice, kazao je on.

On je pozvao na podršku radu Haškog tribunala, jer se u Hagu piše povijest BiH. Cerić smatra da je potrebno da Haški tribunal završi posao i da “ne ostavlja nama da se sami sudimo”.

Reis Cerić je pozvao i na izmjene “antiljudskih i diskriminatorskih” odredbi Daytonskog ustava, te ukazao na potrebu većeg ulaganja u obrazovanje, “jer kao narod nemamo drugog puta od obrazovanja”.

“Bit ćemo ovisni ako budemo nepismeni”, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.