KOZARAC-Jutarnji trač…

KOZARAC-Jutarnji trač…


Dnevne temperature u Bosni i Hercegovini a tako i u Kozarcu, prethodnih dana kretale su se od 15 do 24 stepena.

Gotovo ljetne temperature izmamile su i ovoga četvrtka brojne šetače, oživjele su i ugostiteljske bašte, a “zlatna” jesen je oživjela i klupe u kozaračkom parku…

“Stabilno i toplo vrijeme koje traje već više dana u BiH potrajat će još do 31. oktobra, nakon čega se očekuje eventualna naoblaka”, kazao je klimatolog METEOBiH-a Željko Majstorović. On ističe da trenutno stabilno vrijeme malo odudara od oktobarskog prosjeka, ali nije neuobičajeno za ovo doba godine.

Prošle godine je, naime, druga polovica oktobra bila rekordno topla kada je prosječna temperatura iznosila 16,4 stepeni Celzijusa, a ove godine ona iznosi 13,5.

Uzrok ovakvog vremena je veliko anticiklonalno polje koje je zavladalo na području cijele Evrope. Polje visokog atmosferskog pritiska zahvata veliki prostor, uzrokujući lijepo i stabilno vrijeme i na prostorima BiH.

Prema Majstorovićevoj ocjeni ova je godina u odnosu na temperature i vrijeme dosta prosječna. Prve snježne padavine u područjima centralne Bosne očekuju se polovinom novembra, prema godišnjem prosjeku.

To se ne odnosi na dolinu Neretve, naglašava on, jer u tom području prvi snijeg kasni oko mjesec dana, kao i u krajevima bliže Posavini.

Kao što možete pretpostaviti čim ja tipkam “Jutarnji” sa vremenskom prognozom, onda vam je jasno šta ima novoga…

Tračeva ima, hvala Bogu, toga je uvijek bilo i biće, dok je naroda, a neki posebnih događaja i dešavanja i nema…

Ako se šta do večeras ne desi, mogu slobodno reći da je bio ovo još jedan standardni pazarni dan, koliko znam nije bilo inspekcija ovaj put, a lijepo vrijeme doprinijelo je da čaršija barem za trenutak malo živne…

Ramazan se polahko bliži svome kraju i s nadom u Allahovu milost, pripremamo se za predstojeće Bajramske praznike…

Toliko, tek onako da se samo javim, a sad odoh malo na ovu lipotu Božiju, što bi rekli…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.