III Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BIH)

III Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BIH)


III Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BIH) je tradicionalna likovna manifestacija koja okuplja BH umjetnike iz zemlja i dijaspore.

Po karakteru ovo Bijenale se “naslanja” i logički je slijed dosadašnja dva Bijenala ali po svom obimu, te svojoj likovnoj estetici načinjen je veliki pomak. To prije svega potvrđuje predan rad organizatora (BKC Tuzla) kao i profesionalno opredjeljenje autora da se autentičnim rukopisom potvrde u ograničenom minijaturnom prostoru.

Za nas Kozarčane posebno zanimljivo jeste da se na ovogodišnjim Bijenalima, prestavio i naš Mensur Bešlagić sa svoje tri slike… Uzimajući u obzir atraktivan galerijski prostor BKC-a kao i specifićnu postavku same izložbe već sada možemo reći da se ovo Bijenale svrstava među značajnije kulturne događaje u Bosni i Hercegovini ali i šire u regionu.

Pored domaćih autora učešće su uzeli i “gosti Bijenala” koji dolaze iz Njemačke, Makedonije, Afrike, Hrvatske, SCG…, što ovoj manifestaciji daje dijelom i međunarodni karakter.

Treba napomenuti da gosti ne učestvuju u zvaničnoj konkurenciji nagrađivanja, ali će se ravnopravno naći u postavci izložbe kao i u katalogu Bijenala.

U skladu sa programom organizacije Bijenala, zaključno sa 29. 08. 2005. godine, kada je selekciona komisija izvršila selekciju prispjelih radova, zaokružen je jedan dio rada u organizaciji Bijenala.

Selekciona komisija s predsjednikom, akademskim slikarom Mehmedom Klepom, je potvrdila i verifikovala 270 autora koji će učestvovati na ovogodišnjem BUM BIH-u.

Poznato je i to da je ova likovna manifestacija od svog prvog Bijenala do danas značajno uticala na veći broj umjetnika, tako da su nastajali cijeli ciklusi radova u minijaturi vrhunske likovne vrijednosti (M. Skopljak, B. Kučanski, M. Kečo, R. Tadić, M. Å unjić, J. Bralo, V. Stijepić, N. Vučković, itd…).

Stručni žiri III BUM BIH-a u sastavu; gdin. Vendelin Karačić, gđica. Vida Grandić, gdin. Sadudin Musabegović, gdin. Vojo Vujanović, gdin. Stanislav Diviš, i gdin. Hari Ejubović, će izvršiti žiriranje i dodijeliti pet nagrada po kategorijama, te GRAND PRIX Bijenala.

Lijepo je čuti, da se među ovakvom međunarodnom elitom umjetnika predstavlja i jedan naš umjetnik, kojeg poznajemo lično, i kojeg i ne posmatramo samo kao umjetnika, već i kao osobu, kao čovjeka, kao poznanika, kao Kozarčanina…

Prema izjavi organizatora, Bešlagićevi radovi su dosta zapaženi i vrlo pozitivno ocijenjeni…

Izložba III Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BIH), otvorena je od 20.10. 2005. godine i trajaće mjesec dana…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.