Ptičja gripa u susjednoj Hrvatskoj

Ptičja gripa u susjednoj Hrvatskoj


Ptičja gripa jučer je registrirana i u Hrvatskoj. U kasnim poslijepodnevnim satima laboratorijski su nalazi potvrdili da je iz organa šest labudova izdvojen virus ptičje gripe podtipa H5. No, je li doista riječ o opasnom virusu H5N1, znat će se tek kad dođu laboratorijski nalazi iz Velike Britanije, piše Večernji list.

Uzorci organa labudova moraju se prema propisanoj proceduri poslati u referalni laboratorij Evropske unije u Weybridgeu u Velikoj Britaniji. Nalazi se očekuju za nekoliko dana. Zaraženi labudovi sletjeli su na ribogojilište Grudnjak kod Orahovice. Pretpostavlja se da dolaze iz sjeveroistočne Evrope putujući prema jugu, piše Večernji list.

Iz organa šest od 12 uginulih labudova iz jata koje je sletjelo na ribnjačarstvo Grudnjak kod Orahovice Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta izdvojio je virus ptičje gripe podtipa H5.

Jato labudova sletjelo je na ribnjačarstvo Grudnjak 19. listopada, kada je primijećeno da se ptice sumnjivo ponašaju. Imale su živčane napade, odnosno zabacivale su glavu unazad, vrtjele se u krug… Zbog sumnje na ptičju gripu uginuli labudovi dopremljeni su u srijedu u Zagreb, a danas u 18 sati dobili smo laboratorijski nalaz kojim je potvrđeno da su zaraženi virusom H5 rekao je sinoć Mate Brstilo, pomoćnik ministra Čobankovića i ravnatelj Uprave za veterinarstvo.

Nema mjesta panici zbog pojave ptičje gripe, a Vlada i Ministarstvo poduzimaju sve mjere sukladno domaćim i međunarodnim zakonima rekao je ministar Petar Čobanković. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Golem istaknuo je sinoć kako ne postoji realna opasnost da virus ptičje gripe prijeđe na čovjeka.

Vladimir Savić, predstavnik Centra za peradarstvo, koji je detektirao virus, kaže da nema opasnosti od konzumacije pilećeg i mesa druge peradi iz kontroliranog uzgoja. Istaknuo je kako je virus termolabilan, a jedina mogućnost zaraze čovjeka virusom ptičje gripe konzumacija je svježe krvi zaražene peradi.

Virus još nikada nije prešao s čovjeka na čovjeka, što je preduvjet epidemije kaže Savić.
Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU kaže da zaraženi labudovi pripadaju vrsti crvenokljunih labudova koji žive u Europi i Aziji, a u Hrvatsku nisu došli iz Rumunjske ili Turske. Žarište ptičje gripe, koje još nije otkriveno, negdje je u Europi. Kako crvenokljuni labudovi nemaju uobičajeni smjer migracije, pripadnici jata zaraženih labudova mogli bi biti bilo gdje u Hrvatskoj kaže Radović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.