Oteti advokat u Bagdadu pronađen mrtav

Oteti advokat u Bagdadu pronađen mrtav


Oteti advokat u suđenju Sadamu Huseinu zbog masovnog ubistva poronađen je mrtav, a njegovo tijelo je bačeno u blizini bagdadske džamije, saopćio je u petak zvaničnik udruženja vodećih pravnika zemlje.

Saadoun Sughaiyer al-Janabi otet je iz svoje kancelarije u četvrtak navečer, dan nako što je prisustvovao prvom danu suđenja kao advokat jednog od Sadamovih sedam suoptuženika, javio je AP. Njegovo tijelo, s dva metka u glavi, pronađenpo je nekoliko sati kasnije na pločniku u blizini džamije Fardous u istočnom kvartu Ur, u blizini njegove kancelarije, saopćio je policijski major Falah al-Mohammedawi. Njegov identitet potvrđen je u petak, kazao je al-Mohammedawi.

Diaa al-Saadi, visoki zvaničnik advokatske komore, izjavio je kako mu je al-Janabijeva porodica potvrdila da je on ubijen. “To je potvrđeno”, kazao je al-Saadi.

“Ovo će imati ozbiljne posljedice. Ovo će omesti advokate da brane ljude koji se drže u zatvoru iz političkih razloga”, upozorio je al-Saadi.

Ubistvo predstavlja prvi korak nazad za sud koji je čuvan pod strogim mjerama sigurnosti.

Žestoke mjere sigurnosti obezbIjeđene su za tužioce i sudije na Sadamnovom suđenju na teoriji da će oni biti vjerovatne mete prosadamovih pobunjenika koji traže osvetu. Njihova imena nisu otkrivena i njihova lica nisu prikazana tokom televizijskog prIJenosa suđenja u srijedu – s izuzetkom predsjedavajućeg sudije i vodećeg tužioca, čiji su identiteti objavljeni prvi put tek prije suđenja.

Izgleda, međutim, da mjere sigurnosti nisu primijenjene i na advokate koji brane Saddama i njegovih sedmoricu suoptuženika.

Al-Janabi je branio Awada Hameda al-Bandara, bivšeg predsjednika Sadamovog Revolucionarnog suda. Sadam i još sedmorica optuženih suočeni su s eventalunom smrtnom kaznom ukoliko budu osuđeni pod optužbama za ubistva i mučenje tokom masakra 148 šiita 1982. u gradu Dujailu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.