Carsija

Carsija


Trebalo je da se desi to sto se desilo, na zalost, pa da nas ostali Bosanci a bogami i Hercegovci gledaju sa postovanjem i zaviscu. Postali smo simbol opstanka Bih, simbol povratka i razvoja, ptica Phoenix koja je nikla na vlastitom zgaristu. Nisu rijetki nasi ljudi koji zive vani pa kad dodju u BiH maksuz odu da vide to Kozaracko cudo. Pri tome su svi zadivljeni onim sto se postiglo u poslijeratnoj obnovi i samo nam je Janja jos “konkurent” u obnavljanju zivota. Sve ovo stoji i zaista je uradjeno puno, ali ja zelim ukazati na neke manjkavosti.

Prije toga moram reci da imam dosta iskustva u prostornom planiranju, a i jedan sam od autora Urbanistickog plana Prijedora i urbanistickog Reda Kozarca, radjenih osamdesetih godina proslog vijeka. U Kozarac dolazim jednom godisnje i prvih godina bio sam takodje fasciniran onim sto je ucinjeno. Medjutim u posljednje vrijeme sam iznenadjen nacinom na koji se nasa Carsija razvija. Mislim da je vec dostignuti nivo izgradjenosti doveo do toga da cemo ostati bez Carsije. Lijepo je sto se prave velike kuce i stambeno poslovni objekti, ali cudno je sto se unistava Carsija, njen duh i proslost. Puno toga se radi po principu ko ima para moze sve i bitni su njegovi licni interesi, nije vazno sta ce biti sa cjelinom.

Puno je vec objekata koji izlaze na ili su uzurpirali trotoare. Poslovne zgrade su takodje na trotoarima. Da bi grad bio grad on pored zgrada mora imati i druge sadrzaje: pjesacke zone, parkiralista, zelene povrsine, rekreativne prostore …. Koliko god nam dusmani to osporavali Kozarac je ipak grad, grad u koji se sad a vjerovatno i ubuduce najvise dolazi osobnim kolima, a gdje cemo ta kola parkirati.

Gradacac je od svoje Kule napravio turisticku atrakciju, a mi…skladiste gradjevinskog materijala. Urbana i historijska sramota. Vrhunac neukusa je ljetos izgradjeni objekat preko puta poste, mjesto gdje se mogao osmisliti prelijep trg, koji bi uz odgovarajuce rjesenje trga u Krkicima preobratio izgled Carsije.

 Ovim javljanjem zelim da potaknem sve istinske zaljubljenike u nasu Carsiju da pokrenemo akciju njene zastite od daljeg urbicida. Vlasti u Prijedoru nam nece pomoci vec se nasladjuju nasim neukusom. Na vlasti su i danas mnogi koji su direktno ucestvovali u njenom unistavanju. A generacije koje dolaze iza nas bice nam najveci suci. Jedna pametna poslovica kaze: Mi svoj zivot nismo naslijedili od roditelja nego posudili od djece. Ne dozvolimo da nas generacije koje dolaze proklinju sto smo unistili duh i historiju Carsije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.