SAD ohrabrene napretkom reformi policije

SAD ohrabrene napretkom reformi policije


Sjedinjene Američke Države ohrabrene su dosadašnjim napretkom postignutim na polju postizanja sporazuma o restrukturiranju policije u Bosni i Hercegovini u skladu sa zahtjevima Evropske unije, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u BiH.

“Zadovoljni smo time što Evropska unija predviđa mogućnost otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine, ukoliko se ispuni uslov reforme policije”, kaže se u saopćenju. Iz Ambasade podsjećaju da Parlament Federacije BiH i državni parlament tek trebaju usvojiti tekst kojeg je odobrila Evropska komisija, te podstiču sve stranke da pokažu svoju opredijeljenost za ovu reformu ubrzanim usvajanjem nacrta ugovora bez promjena.

Pitanje reforme policije, u kontekstu obilježavanja 10. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će ključno pitanje o kojem će se raspravljati tokom sutrašnje posjete američkog državnog podsekretara za politička pitanja Nicholasa Burnsa Sarajevu.

U saopćenju se ističe da Sjedinjene Američke Države u potpunosti očekuju od svih stranki da, u duhu dobre volje, pregovaraju o brojnim tehničkim detaljima restrukturiranja policije tokom faze implementacije, uključujući pitanje lokalnih policijskih regija u skladu sa tri principa Evropske komisije. Ova važna tehnička pitanja trebaju biti što prije riješena u okviru stvaranja profesionalnih, depolitiziranih policijskih snaga.

Sjedinjene Američke Države u potpunosti namjeravaju da se, u saradnji sa Uredom visokog predstavnika i EU, intenzivno uključe u ovaj proces.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.