Washington zaprijetio Srbiji i Hrvatskoj !

Washington zaprijetio Srbiji i Hrvatskoj !

Sjedinjene Američke Države uputile su odlučno upozorenje Srbiji i Hrvatskoj, zaprijetivši da će blokirati njihove kandidature u NATO kao i svaku financijsku pomoć ukoliko ne izruče Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužene za ratne zločine.

“Davno je bilo vrijeme da se ti ratni zločinci privedu pred lice pravde”, rekao je novinarima politički direktor State Departmenta Nicholas Burns, prije posjete idućeg tjedna ovom regionu, javio je AFP.

 

Burns je pozvao na uhićenje bivših političkih i vojnih vođa bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, optuženih za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti, kao i hrvatskog generala Ante Gotovine.

“Ne možemo prihvatiti da u toj maloj zemlji Srbiji srpske vlasti ne mogu naći Ratka Mladića ili Radovana Karadžića”, rekao je Burns, dodavši da “sve dok se oni ne izruče pravdi ta zemlja neće imati normalne odnose sa SAD-om i neće moći pristupiti NATO-vom Partnerstvu za mir”, dodao je visoki dužnosnik State Departmenta.

SAD će imati “veoma tvrd pristup” prema Srbiji, rekao je Burns, podsjetivši da je Mladić još uvijek u bjekstvu uprkos tome što su srpske vlasti u lipnju tvrdile da će on biti uhićen.

Ocijenio je da je “nevjerovatno da nije moguće naći Karadžića i Mladića”.

Burns je upozorio da ni Hrvatska nije učinila dovoljan napredak u nastojanjima da pronađe i uhiti generala Ante Gotovinu, optuženog za ubojstvo najmanje 150 srpskih civila tijekom rata u Hrvatskoj, rekavši da će se SAD protiviti kandidaturi Hrvatske u NATO dok god Gotovina ne bude u Haagu.

“Netko treba reagirati u ime obitelji žrtava prije deset godina”, rekao je Burns, dodavši da SAD ne odustaju od ovih predmeta.

On je precizirao da će, u slučaju nepostizanja uspjeha, Washington “izvući zaključke koji se nameću” kada ove zemlje dostave svoje zahtjeve za financijskom pomoći.

Burns je najavio da će SAD idućeg mjeseca pozvati u Washington lidere balkanskih zemlja povodom desetogodišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Jedan od ciljeva tog skupa je, kako je rekao, da se vidi jesu li balkanski lideri u stanju ostaviti prošlost za sobom na taj način što će uhititi Mladića i Karadžića.

Burns će na svom putovanju od 10. do 14. listopada prvo posjetiti Bruxelles gdje će sudjelovati na posebnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a na kojem će se razgovarati o Kosovu i Afganistanu.

Potom ide u Sarajevo, Prištinu i Beograd. U Prištini i Beogradu će razgovarati o počinjanju pregovora o konačnom statusu Kosova za koje je rekao da SAD očekuje da počnu znatno prije kraja 2005.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.