Hrvatska loš primjer ostalima u regiji

Hrvatska loš primjer ostalima u regiji

Dok je u Hrvatskoj odluka o otvaranju pristupnih pregovora Hrvatske i EU dočekana kao prekretnica u odnosu Europe prema Hrvatskoj, neki od naših istočnih susjeda smatraju kako će popuštanje Hrvatskoj, odnosno neinzistiranje na uhićenju odbjeglog generala Ante Gotovine prije početka pregovora, negativno utjecati na odnos vlasti SiCG i Haškog suda.

Biljana Radonjić, zamjenica direktora udruge Civilitas Research, koja se bavi promatranjem socijalno-političkih prilika u jugoistočnoj Europi, smatra kako će hrvatski primjer loše utjecati na SiCG, prenosi Index.

 

“Očito je da je, unatoč činjenici da ne postoji puna suradnja Hrvatske i Haškog suda, donešena politička odluka da se počnu pregovori s Hrvatskom kako bi se Austriju nagovorilo da popusti u vezi Turske.” – kazala je Radonjić u razgovoru za Financial Times.

Analitičarka čija se udruga bavi procesima demokratizacije te zaštitom ljudskih prava na Zapadnom Balkanu smatra da će popuštanje glavne haške tužiteljice, pa i Europske unije, poslati pogrešan signal ostalim zemljama Balkana.

“Prošlog je tjedna glavna haška tužiteljica Carla del Ponte kazala kako Zagreb ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom po pitanju ratnih zločina.” – kazala je Radonjić , izrazivši strahovanje da će takva odluka Carle del Ponte otežati potragu za ostalim optuženim ratnim zločincima.

“Nema sumnje da se radi o izvrsnim vijestima za Hrvatsku, cijela ova epizoda imat će negativan utjecaj na suradnju SiCG i Haškog suda. Beogradu će u budućnosti biti jako teško donijeti politički skupe odluke nakon što je EU pokazala da je u slučajevima političkih nužnosti objektivnost zapravo sekundarna.” – zaključila je Radonjić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.