Početak prevladavanja političke krize u BiH

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene i dopune o radu poslovnika ovih domova, koji su zajednički usaglašeni između kolegija parlamentarnih domova i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Ovim su se stekli uvjeti za početak prevladavanja političke krize u zemlji.

Za razliku od Doma naroda gdje je odluka donesena jednoglasno i bez rasprave, u Predstavničkom domu je vođena trosatna rasprava, a odluka je donesena sa 27 glasova “za”, naprema četiri “protiv” te uz sedam suzdržanih. Protiv je bio poslanički klub SDS-a i zastupnik DNS-a Jovan Hadži Mitrović, a među uzdržanim je bio i klub SDPBiH.

Obrazlažući zbog čega je SDS-a protiv, šef kluba ove stranke Momčilo Novaković je kazao da danas nije riješen problem, nego skinuta odgovornost sa Parlamenta za eventualne posljedice. Novaković smatra da će se brisanjem nekih odredbi iz prethodnog poslovnika stvari dodatno zakomplicirati, a da ostaje neriješen problem tumačenja ustavnih odredbi.

Lider SDPBiH Zlatko Lagumdžija je u raspravi kazao da ovaj prijedlog Poslovnika ipak predstavlja pobjedu onih koji su se usprotivili “izdaji” prije 10 dana, misleći pritom na prijedlog koji je tada iznio Kolegij Predstavničkog doma. On je kazao da je u zamjenu za ovaj kompromis SNSD-e dobio to da policija RS-a može ostati do usvajanja novog ustava.

Inače, među izmjenama koje se tiču oba doma, u poglavlju koje se odnosi na donošenje odluka navodi se da se u oba doma sve odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Delegati i članovi kolegija će maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova s teritorije svakog entiteta. Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja. Ako to ne uspije, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi protiv ne smiju da sadrže dvije trećine ili više delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Mladen Ivanić je u izjavi novinarima ocijenio da su sve strane odustale od svog tumačenja poslovnika te da ostaje praksa kakva je bila i ranije, a “realni život će pokazati da li će se odluke donositi preglasavanjem”. On kaže da nigdje ne piše da li je to jedna trećina prisutnih ili jedna trećina od ukupnog broja poslanika iz svakog entiteta.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Ilija Filipović smatra da novi poslovnici apsolutno predstavljaju poboljšanje procedure i načina odlučivanja u parlamentarnim tijelima, komisijama i kolegijima.

– U smislu odlučivanja u domovima ostalo je kao što je propisao Ustav BiH, ali poslovnici pojašnjavaju kako se izračunavaju glasovi za donošenje odluka, kazao je Filipović, naglašavajući da su poslovnici postali precizniji i jasniji, ali u skladu s Ustavom BiH.

Osim što je usvajanjem izmjena poslovnika omogućen početak rješavanja političke krize u zemlji, nekoliko parlamentaraca i drugih zvaničnika je kazalo da sada postoji mogućnost da već naredne sedmice u BiH dođe evropski komesar za proširenje Olli Rehn radi eventualnog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Ovu informaciju nije bilo moguće službeno potvrditi.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.