Užurbano se priprema početak gradnje memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu

U Uredu muftije bihaćkog upriličen je sastanak muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, direktora projektantske kuće Euro-ing iz Bihaća Smaila Nuhića i glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića.

Razgovarali su o koracima koje je neophodno poduzeti u narednom periodu kada je u pitanju rješavanje papirologije i drugih pretpostavki za realizaciju projekta memorijalni centar Kamičani u Kozarcu za žrtve Prijedora i doline Sane.

– Prije skoro dvije godine smo pokrenuli izradu projekta za memorijalni centar Kamičani i u međuvremenu smo dobili lokacijsku dozvolu, izradili projekat, napravili dosta pretpostavki da krenemo u proces izgradnje. Danas smo imali sastanak oko musalle, koja zaista izgleda prelijepo i za koju stručnjaci kažu da predstavlja vrhunac arhitektonskog dostignuća. Raduje me činjenica da privodimo kraju kompletnu papirologiju, kao i da usvajamo određene odluke koje je neophodno usvojiti kako bi krenuli u izradu i realizaciju ovog grandioznog projekta.

Strašni su zločini počinjeni, velike žrtve su pale i najgori zločinački naumi su se realizirali u Prijedoru i dolini Sane, pa je stoga ovakav pristup memorijalnom centru, ustvari, ono što žrtve svakako i zaslužuju – poručio je muftija Kudić, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Projektantska kuća Euro-ing iz Bihaća, kako dodaju, ima međunarodni renome i uživa respektabilan ugled u stručnoj javnosti. Mnogo su do sada projekata realizirali i kada je u pitanju Islamska zajednica i sa posebnim senzibilitetom se odnose prema toj vrsti projekata.

– Ukazano nam je veliko povjerenje i čast da budemo projektanti budućeg memorijalnog centra u Kamičanima. Za ovaj projekat smo mnogo energije, truda i prije svega ljubavi i emocija uložili i pored vlastitih kapaciteta iskoristili sva naša poznanstva i u mnogim stvarima konsultovali najbolje stručnjake iz pojedinačnih oblasti. Danas smo dogovorili novu dinamiku i ako Bog da nastavljamo užurbano kako bi što prije na lokaciji budućeg memorijalnog centra bilo postavljeno veliko gradilište i konačno da ono o čemu smo sanjali postane stvarnost – izjavio je Nuhić.

Hafiz Amir-ef. Mahić je zadovoljan dosadašnjim koracima koji su poduzeti, saradnjom sa stručnjacima u dobivanju lokacijske dozvole i saradnjom sa projektantskom kućom Euro-ing i njenim zaposlenicima. Iskazao je zahvalnost muftiji Kudiću i predstavnicima vlasti koji su do sada bili podrška ovom projektu, te očekuje da će se memorijalni centar u Kamičanima ubrzo sagraditi i da će svi koji budu u prilici uzeti učešće u njegovoj izgradnji.

Sastanku je prisustvovao sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula u Prijedoru i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif Horozović, dodaje se u saopćenju.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.