Porast ulazaka u BiH nakon popuštanja mjera

U Graničnoj policiji ističu da je evidentan porast broja ulazaka u BiH nakon ukidanja mjere samoizolacije i da je ponedjeljka do srijede, 18. do 20. maja, na ulazu u zemlju zabilježeno 22.713 osoba, dok je nakon ukidanja samoizolacije, od četvrtka do subote, 21. do 23. maja, na ulazu u BiH zabilježeno 63.540 lica.

Portparol Granične policije BiH Franka Vican rekla je Srni da je još na snazi odluka Savjeta ministara o privremenoj zabrani ulaska stranih državljana u BiH, uz određene izuzetke.

– Savjet ministara donio je u četvrtak Odluku o dopunama odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, čime se omogućava ulazak u BiH poslovnim ljudima, kao i porodicama umrlih radi prisustva sahrani, uz ispunjavanje određenih uslova – podsjetila je Vicanova.

Ona je navela da se ovom odlukom omogućava ulazak i boravak strancu koji u BiH ulazi zbog poslovnih obveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz BiH koje ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus korona ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska.

– Takođe je utvrđeno da državljani BiH u BiH, osim uz pasoš BiH, mogu ući i sa ličnom kartom izdatom od nadležnog tijela BiH, bez obzira na način ulaska u drugu zemlju iz koje se vraćaju – rekla je Vicanova.

Vicanova je rekla da je istovremeno omogućen boravak u BiH strancima, članovima uže porodice /bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre/ umrle osobe radi prisustva sahrani, najviše 72 časa od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom.

Ona je podsjetila da je od petka, 22. maja, Srbija otvorila granicu sa BiH za nesmetan prelazak granice svih osoba i vozila.

(Vijesti.ba / Srna)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.