U Bosni i Hercegovini saobraćaj otežan zbog snijega i poledice

U srijedu, 18. januara, biće pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu BiH sa slabim snijegom. Vjetar umjeren, u Hercegovini umjerena do pojačana, bura. Na jugu i zapadu povremeno su mogući i jaki udari vjetra.

Krajem dana i u večernjim satima jače naoblačenje sa juga. Jutarnje temperature od -12 do -6, na jugu od -3 do 3, a dnevne od -4 do 2, na jugu od 3 do 8 stepeni Celzijusovih.

Sporije se saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno se izdvajaju dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica (na području Romanije), obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju mostovi, vijadukti, kao i prilazi tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Orašje. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prijelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na tim prijelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.