17.Viteška Krajiška Brdska Brigado, neka ti je sretan rođendan…

17.Viteška Krajiška Brdska Brigado, neka ti je sretan rođendan…

foto1.jpg

 

foto3.jpgE. Ramulić piše:

Bilo je hladno tog 25. novembra 1992. godine na betonskoj pisti ispod snijegom zaogrnutog Vlasica. Fikret Cuskic nam je zaneseno govorio o buducim pobjedama svojim kratkim i brzo izgovorenim recenicama.

Tog 25. novembra, u travnickoj kasarni, udruzile su se Prva i Sedma da postanu jedno – Sedamnaesta krajiska brigada. Obje formirane u Hrvatskoj od krajiskih dobrovoljaca te brigade su do spajanja vec bile postigle zavidno ratno iskustvo: Sedma u istocnoj Bosni i borbama za deblokadu Gorazda i oslobadjanje Trnova, a Prva u odbrani Jajca i Karaule.

foto2.jpgUbrzo poslije tog 25. novembra, borci Sedamnaeste su pjevali ‘’Sarajevo gori…’’ dok su se nocu u autobusima vozili put Visokog kroz Zenicu prepunu nocnog zivota i toplih kafica. Tri mjeseca su se istinski upinjali da deblokiraju prijestolnicu. Padale su kote i premladi ljudi.

    Cijeli rat nije bilo predaha za njih, kada se nisu borili pripremali su se za borbu, a borili su se svuda gdje bi ih poslali. U Visokom, na Igmanu, oko Travnika, Busovace, Fojnice, na Vitezu, Novom Travniku, Komaru, Treskavici… oslobadjali su  kote i sela pa presli na gradove. Zajedno sa drugim jedinicama oslobodili su Kupres, iznijeli najveci teret u oslobadjanju Vlasica, pa Komar, pa Donji Vakuf, pa dijelovi Jajca… U srednjoj Bosni zvali su ih vitezovima i voljeli ih jer su izbijanjem sukoba sa HVO-om odbranili taj dobar komad slobodne Bosne kojeg bi neprijateljske vojske rascerecile do Zenice da nije bilo Sedamnaeste, onako ustrojene i organizovane.

   foto4.jpg
Na svom ratnom putu postali su Slavna a zatim i Viteska brigada, dobili su sva moguca ratna priznanja. Imali su izuzetne komandante Fikreta Cuskica, Seada Cirkina i Sakiba Forica. Bili su ‘’Nojeva barka’’ za prognane Krajisnike i jezgro za njihovo okupljanje i jacanje u srednjoj Bosni. Cinili su okosnicu za formianje 7. korpusa i prvi se ispred njega uputili u Bosansku krajinu da se zajedno sa borcima ‘’sile nebeske’’ bore za gradove u kojima su rodjeni. Borbom su stigli na zloglasnu Manjacu, na samo 17 kilometara od Banja Luke, borbom branili Kljuc i borbom, zajedno sa ostalima usli u Sanski Most.

    Sedamnaesta je danas sasvim zaboravljena, raspustena i raseljena diljem planete. Rijeci tu ne pomazu, sve kada bi i pobrojali sve gladne i hladne noci, sva ranjavanja i pogibije, sve akcije i pjesacenja, svu grmljavinu orudja i oruzja ne bi mogli nista reci o jednom jedinom borcu Sedamnaeste. Sve sto je nama danas vrijedno i vazno nije vrijedno jedne neprospavane noci tog borca, u snijegu, na prvoj liniji. On to, valjda, zna.

    Jedino sto govori samo po sebi jesu mezarja, ona u selu Dujmovici podno Treskavice, Kacuni pored Busovace, i ona velika sehidska mezarja u Travniku i Kljucu. Oni koji su tamo nasli smiraj su najveci sto su ikad medju nama bili.

Neka ti je sretan rodjendan Sedamnaesta Viteska Krajiska Brigado!!!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.