Bill Clinton o vašingonskim pregovorima

Bill Clinton o vašingonskim pregovorima

Za ostvarenje napretka Dejtonskog mirovnog sporazuma treba vremena, testoga bilo kakva inicijativa neke američke administracije treba imati širu podršku kako bi je mogla nastaviti druga stranka kad dođe na vlastili, pak, američki međunarodni partneri ako Sjedinjene Države budu za okupljene nekim drugim pitanjem, rekao je bivši američki predsjednik Bill Clinton u tekstu objavljenom u Wall Street Journalu. 

“Danas”, tvrdi Clinton, “Sjedinjene Države ponovno pokazuju čelnu ulogu time što su pozvale bosanskohercegovačke čelnike na razgovore u Washington.”

 

Nekadašnji američki čelnik ističe da se prije deset godina niko nije usudio prognozirati ovakav uspjeh sporazuma. Bosna i Hercegovina je jedna zemlja, s dva entiteta, ali i slobodom kretanja. Zemlja ima jedistvenu valutu, značajno smanjen broj pripadnika oružanih snaga, a gotovo pola nekadašnjih izbjeglica vratilo se svojim kućama, nabraja bivši američki predsjednik.

Dayton, nastavlja Clinton, nije donio savršeni mir, ali je ostvario ključni nacionalni interes – okončao je najgori ratni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata koji je prijetio mirnoj reintegraciji Evrope nakon okončanja hladnog rata.

Clinton drži da se američki angažman u regiji apsolutno isplatio premda posao još nije okončan. Dayton je donio mir u nemirno područje, manjine se sada osjećaju sigurnima, a djeca se igraju na ulicama na kojima su se nekada sklanjali od snajpera. San o Evropi, ujedinjenoj, slobodnoj i mirnoj, zaključuje bivši američki predsjednik, još uvijek je živ.

U američkim medijima objavljeno je nekoliko izvještaja i osvrta povodom vašingtonskih razgovora o promjenama u državnom ustroju Bosne i Hercegovine.

“Tri etničke skupine u Bosni i Hercegovini postigle su sporazum oko jedinstva”, naslov je New Yorka Timesa koji izvještava kako su “…pod američkim pritiskom narodi BiH pristali promijeniti sistem uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Američki dužnosnici pozdravili su sporazum kao i izjavu čelnika bosanskih Srba u kojoj se poziva njihove ratne vođe Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju Haškom tribunalu.

Po novom ustavu bi Bosna i Hercegovina imala jednog predsjednika, jednog premijera s većim ovlastima, a i parlament bi imao veći utjecaj.

Američki diplomat Donald Hays rekao je da proteklih deset godina vlada nije mogla ništa učiniti zato što je svako mogao blokirati svakoga.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.