“Ljubav na granici” u Chicagu

“Ljubav na granici” u Chicagu


“Ljubav na granici” dokumentarni film bosanskohercegovačkog reditelja Miroslava Mandića pozvan je da učestvuje na 41. Međunarodnom film festivalu u Chicagu, koji se održava od 6. do 20. oktobra.

Film “Ljubav na granici” će se prikazati u okviru sekcije “Docufest” u kojoj se jedanaest najznačajnijih dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta, nastalih u protekloj godini, takmiči za glavnu nagradu festivala “Zlatni Hugo”. Međunarodni film festival Chicago, najstariji je takmičarski festival međunarodnog tipa na području Sjeverne Amerike. U okviru dvanaest programa festival će ove godine prikazati 150 filmova iz 34 zemlje.

Film “Ljubav na granici“ imao je uspješnu svjetsku premijeru na Locarno Film Festivalu, nakon čega je prikazan u okviru programa Regionalni dokumentarni 11. Sarajevo Film Festivala, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija za ljudska prava.

“Ljubav na granici” je priča je o tri para iz Mostara, Dubrovnika i Sarajeva koji uprkos svojim različitim nacionalnostima, predrasudama njihovih porodica i sredine u kojoj žive, pokušavaju biti zajedno.

Miroslav Mandić je diplomirao režiju i scenarij na Univerzitetu Columbia u New Yorku, te snimio kratki film ”Brak radnika” (1985). Film je osvojio Grand Prix “Zlatni zmaj” na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakowu, te brojne nagrade na drugim festivalima kratkog filma. Njegov dugometražni igrani film “Život radnika” (1987) osvojio je Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Strasbourgu. TV serija “Top lista nadrealista” (1989-1990), politička komedija u stilu sličnom “Letećem cirkusu Monty Phytona”, na kojoj je radio kao koscenarista i reditelj, bila je najpopularnija TV emisija u bivšoj Jugoslaviji. U posljednje vrijeme Mandić priprema režiju igranog filma “Hiljadarka” prema scenariju Zilhada Ključanina. “Ljubav na granici” (2005) prvi mu je dugometražni dokumentarni film.

Film “Ljubav na granici” nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost / pro.ba iz Sarajeva i noneline films iz Praga. Sniman je u toku prošle i tekuće godine na lokacijama u Dubrovniku, Mostaru i Sarajevu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.