Može li itko zaustaviti Dodikovo ludovanje?

ANALIZA ANTE SRZIČA:

 

Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, banjolučkog kabadahiju, slobodno se može nazvati najradikalnijim političarom na Balkanu i glavnom prijetnjom miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije

 

Zbog toga izjava koju je dao u ponedjeljak u Srebrenici gdje je negirao genocid nikoga nije iznenadila. Štoviše, on svoju mantru o neodrživosti Bosne i Hercegovine i negiranju srpskih zločina stalno ponavlja. Međunarodna zajednica je nemoćna u nastojanjima da ga zaustavi i očito je da čekaju mu istekne rok trajanja.

Riječ je o politici kojom Dodik svjesno provocira Sarajevo kako bi se, eto, nakon očekivanih žestokih odgovora predstavio kao jedini garant očuvanja Republike Srpske (RS) i održao svoju popularnost. Do sada je ta politika bila uspješna.

Protusrpska urota

Na bilo kakav pokušaj jačanja institucija države Bosne i Hercegovine, Dodik prijeti secesijom Republike Srpske. Na takav način u potpunosti je zavladao političkim životom u RS-u i na svaku kritiku, potpomognut lokalnim medijima nad kojima je uspostavio potpunu kontrolu, odgovara protuoptužbama o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima. Svaku priču o teškoj ekonomskoj situaciji i siromaštvu Dodik prebacuje na teren obrane srpstva i za sve krivi Bosnu i Hercegovinu i svjetsku protusrpsku urotu. Da nije BiH, u RS-u bi odmah procvjetalo cvijeće i svi bi bili bogati i sretni.

Dodik je u svojoj karijeri prošao put od nade međunarodne zajednice krajem devedesetih, kada se pojavio kao opozicija u genocidu ogrezlom SDS-u Radovana Karadžića, i nade da će promijeniti politiku u tom bosanskohercegovačkom entitetu, do razočaranja nakon što je postalo očito da će nastaviti raditi na razbijanju Bosne i Hercegovine.

On se protivi svemu što bi Bosnu i Hercegovinu moglo pretvoriti u normalnu državu i ojačati državne institucije. Protiv je ustavnih promjena, Suda BiH, Visokoga predstavnika i koristi svaku situaciju da blokira rad institucija BiH koje se zbog toga nalaze u permanentnoj krizi. Također uspješno minira i pokušaje vođenja koherentne vanjske politike.

Neprijatelj Hrvatske i BiH

Naravno da je u tom odnosu snaga Dodik poručio Sarajevu da neće dopustiti ratifikaciju sporazuma Tuđman – Izetbegović kojim bi se uredila granična pitanja između Hrvatske i BiH, a za čiji ratifikaciju se zalažu vodeći bošnjački političari. Sličan unutrašnji sukob u BiH izazvao je i odabir strana u građanskom ratu u Siriji, a da ne govorimo o priznanju Kosova.

Dodik svojom politikom želi pokazati da BiH ne može opstati.

Ipak, u monolitnoj strukturi koju je Dodik uspostavio, u RS-u su se pojavile prve pukotine. Prvo su građani, nezadovoljni ekonomskom situacijom i korupcijskim aferama političke oligarhije Dodikova SNSD-a, izišli na ulice, a potom je i on sam izviždan u Trebinju. Kontrolirani mediji u RS-u tu vijest nisu prenijeli, ali je zato snimka kružila internetom i njezino pregledavanje nije se moglo zaustaviti.

Beograd ga se odriče

U vođenju takve politike dosad je imao svesrdnu podršku bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, ali nakon što je on izgubio izbore uz otvorenu Dodikovu podršku, i veze s Beogradom su oslabile. Sigurno je da premijer Ivica Dačić i novi predsjednik Tomislav Nikolić imaju druge kombinacije kada je u pitanju Republika Srpska.

Iako podrška Tadiću nije jedini razlog. Dodik je počeo dijeliti savjete Beogradu želeći se nametnuti kako faktor na političkog sceni i s istočne strane Drine te se otvoreno počeo miješati i u postizbornu kombinatoriku i pokretati inicijative i dijeliti savjete. Jednu takvu inicijativu o definiranju interesa srpskog naroda u cjelini Dačić je glatko odbio poručivši mu da interese Srba u BiH treba štititi, tražiti i braniti u Bosni i Hercegovini. Bio je to veliki poraz banjolučkog gazde. Dodik je dobar dok vlada u Banjoj Luci, ali kad prijeđe granicu, onda postaje problem.

Kompleks manje vrijednosti

A to je ono što Dodika najviše boli. Kompleks mu je kad ga u Beogradu nazovu bosanskim Srbinom ili kad ga pitaju što ima nova u Bosni. Na to Dodik poludi. On sebe vidi kao Srbina i srpskog političara, što je priča koju ne može ni u Beogradu prodati. Iako mu se kraj još uvijek ne nazire, dometi njegove politike su krajnje ograničeni jer se temelje na destrukciji i negiranju, a to nikad nije donijelo ništa dobro.

 

 

(T-portal.hr)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.