Prijateljska utakmica; Bosna i Hercegovina:Grčka-0:0

 

U prijateljskoj nogometnoj utakmici, koja je odigrana na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, reprezentacija BiH remizirala je protiv Grčke. Bilo je nepopularnih 0:0

Svakako treba istaći da je ovo bila generalna proba pred izuzetno važne kvalifikacione mečeve koje izabranici Safeta Sušića igraju sa Bjelorusijom u septembru. Udarnu postavu bh. reprezentacije činili su: Hasagić (od 46. Šehić), Spahić, Pandža (od 37. Štilić), Mujdža, Lulić, Mravac, Salihović (od 60. Bešić), Medunjanin (od 60. Muslimović), Zahirović, Džeko i Zec.

Šef naše državne selekcije, Safet Sušić, imao je mnogo problema oko sastava. Naime, na startu je odlučio da ne pozova nogometaše koji nastupaju u Rusiji, pa su tako odmah otpali Misimović, Rahimić, Ibričić i Vranješ. Sa zdravstvenim problemima na okupljanje su stigli Pjanić i Papac, a nešto ranije su povrijeđeni Alispahić i Ibišević.

Sjajan slobodnjak Salihovića

No, i pored svega “Zmajevi“ su željeli ostvariti pozitivan rezultat, jer su u dosadašnjim okršajima sa Grcima u četiri meča upisali isto toliko poraza uz gol razliku 11-2 u korist naših suparnika sa kojima ćemo biti u grupi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igra 2014.godine u Brazilu.

Nekoliko uvodnih minuta incijativu su imali Grci, ali su naši uzvratili. Prvu priliku bilježimo u 12. minuti kada je Salihović odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman gostiju dobro intervenisao. U nastavku akcije pokušali su Džeko i Medunjanin, ali nisu poentirali. Igrala se 23. minuta, loptu je na nekih 20-ak metara primio Džeko oštro šutirao, ali je bio neprecizan.

U 29. minuti prvi pokušaj Grka. Na jednu dubinsku loptu prema vrhu šesnaesterca Pandža nespretno interveniše i omogućava Samarasu da pokuša lobovati Hasagića. Na svu sreću lopta odlazi preko gola.

Snažno krenuli u nastavku

Sedam minuta kasnije Štilić je bio “unutra“, a Pandža je preselio na klupu. U tim trenucima Mravac, koji je do tog momenta igrao u veznoj liniji, prekomandovan je u posljednju liniju. Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao, a treba izdvojiti okršaj Lulića i Karagounisa nakon kojeg je sudija označio kraj prvih 45 minuta.

Izabranici Safeta Sušića snažno su krenuli u nastavku i u 57. minuti stvorili dobru šansu. Na lijevoj strani sjajno su kombinovali Medunjanin i Džeko. Nogometaš Maccabija je dobro šutirao, ali pored gola.

Pritisak “Zmajeva“ nije jenjavao, ali nije donio ništa konkretno. U 63.minuti Samaras je bio u izglednoj prilici, ali je Mravac požrtvovano intervenisao i otklonio opasnost.
Do prednosti smo mogli doći nekoliko trenutaka kasnije kada je Džeko sa peterca šutirao glavom, ali je golman Grka bio oprezan. Iako se do kraja utakmice više igralo na polovini gostiju rezultat se nije mijenjao.

Iako je bilo 0-0 možemo reći da su “Zmajevi“ odigrali kvalitetnu utakmicu što ulijeva optimizam pred ključni dvomeč sa Bjelorusijom u okviru kvalifikacija za kontinentalnu smotru nogometa 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.