Å iroka akcija SIPA-e na području RS-a

 

Jake snage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u širem rejonu RS organizirale potragu za odbjeglim ratnim zločincem Dušanom Jankovićem (60).

Područje oko Prijedora i Banje Luke bilo je blokirano, a pod nadzorom je bila i Jankovićeva porodična kuća. Time je Sud BiH demantirao informacije da je jučer popodne Janković uhapšen na širem području Prijedora.

Prema tvrdnjama mještana, na području Kozarca u protekla dva dana primijećeno je pojačano prisustvo pripadnika SIPA-e.

– Oni su u Kozarac došli u tri blindirana vozila sa zatamnjenim staklima. Boravili su oko dva sata. Na jednom od parkinga nešto su čekali ili provjeravali. Vidio sam da su imali pancirke. U jednom automobilu bio je i pas – kazao je za „Avaz“ jedan mještanin Kozarca. 

Izvori bliski istražiteljima potvrdili su nam da je SIPA tokom dana imala tačnu lokaciju na kojoj se nalazi Janković, i to na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske. No, niko nije želio zvanično potvrditi je li Janković još u BiH ili je napustio zemlju.

Inače, zločinac se navodno proteklih dana kretao po Banjoj Luci i Prijedoru. Štaviše, prema nekim izjavama, Janković je telefonom razgovarao s određenim osobama koje rade u institucijama BiH, kao i svojim jatacima koji pomažu njegov bijeg, a trenutno borave u inozemstvu.

– U daljnjim akcijama očekujem da će trebati naša podrška. Janković je i dalje u RS, ali pitanje je dana do kada će to biti tako. U slučaju da ova aktivnost ne da rezultate, neophodno je pojačati mjere opreza na svim prijelazima i posebno motriti na sve potencijalne lokacije tokom predstojećih praznika – izjavio je visoki zvaničnik MUP-a RS.

Također, saznajemo da postoji mogućnost da se Janković i dalje krije u RS, i to u društvu Draška Krndije, njegovog kolege iz prijedorske policije, koji je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Krndija se, naime, već pet godina uspješno krije od zakona i sigurno bi mogao pomoći odbjeglom Jankoviću.

Udruženja žrtava upozorila su da je Janković tokom postupka koristio svjedoke iz Crne Gore i da tamo sigurno ima jatake.

Janković je prije hapšenja radio u „Niskogradnji-Marjanović“ iz Prijedora. Skoro da je nevjerovatno da je samo dvadesetak dana prije bijega radio pristupni put do kuće jednog Bošnjaka čiji je sin ubijen na Korićanskim stijenama.

U Banjoj Luci su jučer rano ujutro obavljeni pretresi u određenim institucijama za koje su postojali navodi da bi izjave pojedinaca ili dokumentacija mogli pomoći u potrazi za bjeguncem. Pretreseni su i objekti i lokali koje je navodno Janković prije nekolko dana posjetio.

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.