Pred nama je mjesec dana obećanja, hvalisanja i optužbi

U ponoć je i zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 6. oktobra ove godine. Stranke, stranački i nezavisni kandidati će do 5. oktobra (do 07:00 sati) moći predstavljati svoje programe nakon čega će nastupiti 24-satna izborna šutnja.

Kao što to tradicionalno biva, mjesec dana pred nama je mjesec dana obećanja, hvalisanja, međusobnih optužbi, prepirki, asfaltiranja, skupova, radova vidljivih golom oku običnog građanina, slogani i poruke da će sve biti bolje…

Očekuje nas “iskakanja” iz pašteta kandidata, njihovih programa i velikih obećanja. Šetnje po mahalama i kvartovima, druženje građana sa političarima i ispijanje kafa po kućama. Očekuje nas “miješanje krušaka i jabuka”, bavljenja visokom politikom i državnim pitanjima iako se radi o lokalnim izborima, očekuju nas teške optužbe na račun političkih protivnika koje rijetko dobiju ikakav epilog u nadležnim institucijama ove države.

Očekuje nas nipodaštavanja rada aktuelnih vlasti, a uzdizanje kandidata koji pretenduju da preuzmu kormilo lokalnih zajednica, mnoge očekuju i poklon paketi ili jednokratne pomoći kojim će neko od kandidata kupiti glas građana.

Zato, građanima ponovo savjet – razmislite da li vrijedite 10, 20, 50, 100 KM… ili vam je bitnije ko će i na koji način voditi vašu lokalnu zajednicu u naredne četiri godine. Dobro razmislite kome ćete dati glas, pogledajte historiju kandidata i njihov program, pogledajte šta je realno da naprave, a šta nije.

Tokom narednog perioda, politički subjekti, uključujući 296 ovjerenih političkih partija, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata, imat će pravo slobodno se kretati i voditi kampanju širom zemlje, uz osiguranu podršku nadležnih organa.

Centralna izborna komisija BiH je već preduzela niz aktivnosti kako bi osigurala transparentnost i zakonitost izbornog procesa.

Istaknuto je da je proces ovjere političkih subjekata i kandidata završen, s ukupno 26.089 ovjerenih kandidata, među kojima je 10.983 žena.

Također je zaključen Centralni birački spisak, koji uključuje 3.400.204 birača, uključujući 44.789 birača koji glasaju izvan BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je također do sada sankcionirala političke subjekte zbog preuranjene kampanje, a ukupna visina novčanih kazni iznosi 268.000 KM.

Osim toga, od ukupno 50 objava političkih subjekata koje su trebale biti uklonjene s društvenih mreža, uklonjeno je 38. Od toga 9 objava nije uklonjeno, a preostale tri su plakati, bilbordi ili drugi printani materijali.

Posebno su naglašene odredbe zakona koje se odnose na zabranu govora mržnje, upotrebu oružja na skupovima, i obaveze političkih subjekata da ravnopravno promoviraju kandidate oba spola. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ima ovlasti da sankcionira kršenja, uključujući uklanjanje kandidata s liste i poništenje ovjere političkog subjekta.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poziva sve učesnike u izbornom procesu da vode fer kampanju, uz poštovanje zakona i pravila, te apelira na medije da korektno i profesionalno izvještavaju o izbornim aktivnostima, u skladu s novinarskim kodeksom.

(Klix)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Micro zakuro
  • Doris
  • Doris
  • Chaussée
  • Pier Paolo Pasolini - NBK
  • Pier Paolo Pasolini - NBK
  • Pier Paolo Pasolini (photo 1975)- NBK
  • Pier Paolo Pasolini - NBK
  • Pier Paolo Pasolini - NBK

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.